DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem kívánnék ebben a koncepcionális kérdésben állást foglalni, csak két helyreigazító véleményem lenne Bauer Tamás felszólalásával kapcsolatban.
Az egyik: az alkotmány azt fogja tartalmazni, amit népszavazás során a magyar nép el fog fogadni. Tehát végső soron az ítélőbíró, a döntőbíró a népszavazás lesz, mert vagy elfogadják, vagy nem fogadják el. Tehát nem kifejezetten az, amit a pártok akarnak majd megjelentetni az alkotmányban, hanem amit az ország lakossága elfogad.
A másik: gyenge érvnek tartom, hogy bizonyos dolgokat tartalmaznak-e a nyugat-európai alkotmányok vagy nem tartalmaznak. De önmagában, hogyha egy nyugat-európai alkotmány valamit nem tartalmaz, attól az a magyar alkotmányba még belekerülhet. Tehát az nem érv, hogyha valami egy másik országban, egy nálunk gazdaságilag fejlettebb ország alkotmányában szerepel, akkor az nálunk ne szerepelhessen. Fordítva is igaz.
Mert nagyon sokszor elhangzik képviselőtársaimtól, hogy van egyfajta jogfejlődés. Így van. Hát élen járhatunk mi ebben a tekintetben, és a magyar alkotmányban olyan jogokat is megfogalmazhatunk, amelyek esetleg példamutatóak lesznek majd olyan európai országok jogfejlődése számára, amelyek jelenleg még nem ezen a szinten vannak. Úgyhogy én erre kérném képviselőtársamat, hogy ne mindig a nyugat-európaiakra hivatkozzunk, hanem próbáljuk meg azt, hogy ez egy önálló, a magyar jogtudomány fejlettségi szintjének megfelelő alkotmány legyen. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť