DR. SZIGETHY ISTVÁN

Full text search

DR. SZIGETHY ISTVÁN
DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Nagyon fontos volt Kónya Imrének ez a figyelemfelhívása, mert lehetséges, hogy valakinek elkerülte a figyelmét ez a különleges házszabályi rendelkezés, hogy valóban a Házszabálynak az alkotmányozásra vonatkozó előírásai szerint, csak arról lehet szavazni, amelyik módosító indítványt az alkotmány-előkészítő bizottság támogatta. Tehát nem lehet visszaélni a többségi hatalommal. Ugyanaz a kisebbségi védelem érvényesül a módosító indítványoknál is, mint ami érvényesült az egész előkészítési szakban.
Kónya Imre felvetésére azonban szeretnék annyiban reagálni, hogy ennek a részletes vitának nagyon sok értelme van. A jelentés, az ajánlás tartalmazza, hogy az alkotmány-előkészítő bizottság nagyon sok módosító javaslatot támogatott pártoktól függetlenül, hiszen a gondolati tartalom volt a lényeges.
Az elhangzott általános vitához képest én úgy gondolom, hogy a szavazás előkészítése érdekében és a lakosság tájékoztatása értelmében nagyon fontos az, hogy ezeket a támogatott módosító javaslatokat is megismerhesse az ország és megismerhesse az Országgyűlés. Ez az egyik.
A másik nagyon lényeges szempont, hogy a kapcsolódó módosító javaslatokra vonatkozó általános házszabályi rendelkezést nem korlátozza a Házszabály. Tehát az a péntekre összehívott alkotmány-előkészítő bizottsági ülés, amelyik még egyszer fog foglalkozni az alkotmánykoncepció kérdéseivel, feldolgozza még azokat a kapcsolódó módosító javaslatokat, amelyek a holnapi napig beérkezhetnek.
Éppen ezért a mostani részletes vitának igenis nagyon nagy a jelentősége, és éppen ezeket a gondolatokat, amelyekről Kónya Imre is beszélt meg amelyeket én most felvetettem, itt most meg kell tárgyalnunk. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť