DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Sajnálom, hogy valóban eltérünk a 13. és 14. pontjától az ajánlásnak, de Hegyi Gyula képviselőtársunknak arra a megjegyzésére, miszerint ezt az alkotmánykoncepciót a népszavazás fogja jóváhagyni vagy elutasítani, mégis kell megjegyzést fűzni, mert ez így félrevezető. Sajnálatos módon a népszavazás nyilvánvalóan nem vezethet eredményre abban az esetben, amikor egy szövegtervezetről kell véleményt nyilvánítani, mert ott csak az igen vagy a nem szavazat lehetséges.
Ezért javasoltuk mi kezdettől fogva, hogy az alapvető koncepciókat illetően kell a népszavazást megtartani, mert ekkor például véleményt nyilváníthatott volna a magyar nép arról, hogy alapvető jogként kívánja-e deklarálni az állam szociális gondoskodását vagy nem alapvető jogként. Ekkor lett volna beleszólása valóban a magyar alkotmányozási folyamatba, de amikor kap egy olyan ömlesztett szöveget, amelyet a képviselőtársak nagy része sem igazán tud elemeire szétbontani, mert nem foglalkoztak alkotmányjoggal olyan részletességgel, itt már azok a népszavazással kapcsolatos jogosítványok, amelyekre Hegyi Gyula képviselőtársam hivatkozott, formális joggá zsugorodnak, és mi mindig ellene voltunk a formális jognak, mi azt mondottuk, hogy valóságos jogokat kell gyakorolni, és a valóságos jogok gyakorlására a koncepcionális kérdések népszavazásra való feltétele adta (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) volna meg a lehetőséget.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť