DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az első vitapontnál elég hosszúra nyúlik a vita, jelezve, hogy egy rendkívül fontos pontnál vagyunk, ahol lényegében az alkotmány, én alkotmányt mondok és nem új alkotmányt, mert 1949. évi XX. tc.-et nem tartom alkotmánynak, mert embertelenségben nem születhet jó, kegyetlenségben nem lehet az alapvető jogokat biztosítani.
De szerencsére a rendszerváltozás folytán ez egy működő irat, működő törvény, amelyet használni tudunk, amíg lesz egy alkotmányunk. A szociális jellegnek a kihagyása azt jelentené, hogy megálltunk vagy visszafelé haladunk, és nem haladunk azokkal a korszellemekkel, amely nélkül ma már egy modern alkotmány, ha már előbb szükség van, nem létezhet.
Századunkat két nagy szellem hatotta át és sodorja ma is viharként vagy szellőként egész Európát, Ázsiát, Afrikát, az alapvető emberi jogok és szociális igazságosság, amit az Emberi Jogok Egyetemes Kiáltványa szociális biztonságnak mond. Amiről mi ma itt vitatkozunk, azt lényegében 1948. december 10-én az Egyesült Nemzetek Közgyűlése elfogadta. Elfogadta a magyar kormány is később. Tehát a szociális jellegűnek kell lenni az államnak, mert ez korszerű, és ez beletartozik a korunknak ebbe a két nagy áramlatába.
Nem lehet emberi jogot gyakorolni szabadon és félelemmentesen, ha nem vagyok szociálisan biztosítva. Nem lehet demokrácia, ahol a polgár nem érzi azt, hogy ő teljes jogú, ugyanakkor nincs kitéve olyan nehézségeknek, hogy miképpen tudja fenntartani az életét, hogy a családfő hogy tudja támogatni a családját. Nem lehet demokrácia. Az a sürgősség, ahogy mi ezt a kérdést tárgyaljuk, s ennél a kérdésnél, hogy elakadtunk - szerintem itt helyesen - jelenti azt, hogy nem egészen vitattuk ki ezeknek a kérdéseknek a fontosságát. Egy kicsit "hajrá" alkotmányról van szó, tehát meg kell valamit alkotni, nem tudom miért. A vita során soha el nem hangzott egyetlenegy érdemleges érv, hogy miért kell ilyen sürgősen egy alkotmány. Nem tudom. Kell, de az alkotmánynak a jellege, az - ugye - hosszú idők alatt érik meg, pláne egy olyan országnál, mint Magyarország, ahol 1100 éves alkotmányos fejlődésünk Szent István fehérvári törvénynapjától mai napig megtalálható. Nem tudom, miért kell ilyen sürgősség. De ha már ez van, akkor legalább a lényeges pontokat ne hagyjuk ki.
Érdekesen - most nem akarok pártokat vádolni, nem feladatom, én védőügyvéd vagyok -, de érdekesen a szociális kérdéseknél a Szabad Demokraták Szövetsége és a Fidesznél voltak mindig és lesznek akadályok majd a szociális jogoknál is. Meg lehet magyarázni, de mégis van valami, hogy idegenkednek attól a korszerű szellemtől és attól a biztonságtól, amely a polgárnak jár. Nem tudom miért. Vagy ha tudom, akkor nagyon sajnálom. A szociális államnak a meghatározása, ha alkotmányunkat, ha megszavazzuk, ott kell lennie. Lesz még nagy vita a szociális igazságosság, a szociális biztonság jogainál, talán nagyobb, mint most, de lényegében érezni kell a polgárnak azt a biztonságot, amelyet ma nem érez. Legalább az állam feladatául kell róni. Gáspár Miklós barátom azt mondta, hogy az államnak sokszor az a szerepe, mint egy passzív éjjeliőr, én azt szeretném, hogyha már ő mondta ezt, hogy az államnak a szerepe szerintem olyan, mint a futballbíróé. Nem játszik, csak fütyül, ha szabálytalanság van. Az erőszak ellen van, és talán el is távolít valakit, aki a játék szabályait és a nemes játékot megakadályozza. Sem kevesebb, sem több. De annyira fontos az állam szerepe, hogy igenis vigyázzon arra, hogy a játék biztonsága, az emberek egészsége és a játék stílusa megmaradjon. A szociális államnál ezt rójuk az államra, és szerintem ezért szükséges. Amit hallottunk Bauer Tamás tisztelt képviselőtársamtól, hogy egyes államokban szűkítik. Meg kell nézni ezeket a szűkítéseket, ezek a visszaéléseket akarják megakadályozni. Meg akarják akadályozni, hogy az emberek kihasználják azt, hogy a munkanélküliségből meg lehet élni és egyéb kedvezményekből. Ezeket igen szűkíteni kell eljárásokkal. De az alapvető jogát a polgárnak, azt, hogy neki igenis a munkához joga van, igenis a polgárnak joga van egy illő lakáshoz, egy illő nyugdíjhoz, egészségbiztosításhoz, ezt nem szűkítik, ismétlem, csak a visszaéléseket, és a szociális állam jellegével ezt húznák alá.
Azért kérem az igen tisztelt Országgyűlést, hogy ezt gondolja át. Lényeges, hogy ott legyen. Fontos, hogy megnevezzük, és az állampolgárok is érezzék, hogy korszerűen ez az állam igenis azokról a jogokról biztosítani fogja, támogatni őket, ami úgy érzem, hozzátartozik az alapvető jogokhoz és a polgárok biztonságához. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť