HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Igyekszem mindig higgadt és nyugodt lenni a parlamenti vitákban. Most is az leszek. Ezzel együtt azt mondhatom persze, hogy vannak ebben a parlamentben, akik régebben baloldaliak voltak és most már nem azok - én baloldali voltam és baloldali maradtam. Ilyen értelemben tehát nyilvánvaló különbség van köztem és mondjuk más képviselőtársaim között, akik felszólalásukat elsősorban az én támadásomra használták fel.
Azt hiszem, két percben igyekszem megfogalmazni a lényeget. Természetesen nem arról van szó, hogy itt valaki egy baloldali vagy szocialista alkotmányt akarna ráerőszakolni a parlamentre, szerencsére nem is olyanok az eljárási jogok, hogy az lehetséges lenne.
Arra utaltam, mások is utaltak rá - Csákabonyi Balázs képviselőtársam, Varga László képviselőtársam, mások -, hogy Európában, a modern, XX. század végi Európában a szociális jogoknak a garantálása, biztosítása természetesen nem csak és kizárólag a baloldalnak a privilégiuma. A keresztény-szociális tanítás alapján a keresztény világnézeti alapon álló pártok ugyanígy rögzítik ezt, és szeretném azt a kifejezést használni, amit az SZDSZ '94-es programjában örömmel olvastam: a szociálliberális gondolkodásmódot, szociálliberális értékeket valló pártok is általában, Európa nagyobbik részében, kiállnak a szociális gondolatnak a megfogalmazása mellett.
Ilyen értelemben, azt hiszem, minden extremitást nem lehet egy alkotmányba belevenni. Arról van szó, hogy a politikai demokratikus pártok fő sodra általában a XX. század végén a klasszikus polgári szabadságjogok mellett a szociális jogokat is védeni és garantálni tartja fontosnak. Természetesen a klasszikus polgári szabadságjogok azért kerültek bele ebbe a koncepcióba, mert ebben minden párt egyetért és természetesen valamennyi pártja a parlamentnek ezeket elfogadta, és nagyon fontosnak tartotta őket rögzíteni az alkotmánykoncepcióban.
Mi azonban azt gondoljuk - és erre utaltam -, hogy Európában, a szociális piacgazdaságok Európájában ma már a szociális alapjogok is ugyanolyan fontosak, mint a klasszikus szabadságjogok, erre utaltam felszólalásomban is. Remélem, hogy voltak, akik ezt megértették. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť