DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor napirend előtti szólásra jelentkeztem, akkor még nem is gondoltam, hogy ennyire időszerű a felszólalás, hiszen a napirend előtti felszólalásom címe, hogy "Mikor szólalhat meg az, aki nem ért egyet a kormányzati politikával?"
Egészen egyszerűen a tegnapi éjszakát figyelembe véve azt mondhatom, hogy este 10 és éjjel 12 között a parlamenti képviselő elmondhatja a véleményét az amúgy az országot érintő kérdésekről, hiszen úgy gondolom, hogy a közoktatás vagy a felsőoktatás nemcsak egy szűk csoportnak az érdeke, hanem az egész ország érdeke, hogy tudja, hogy milyen törvény készül, hogy milyen megszorítások történnek, és hogy az egészségügy teljes mértékű átalakítása, leépítése - erről éjjel 1/2 11-kor kezdődik a vita, és 1/2 1-kor fejeződik be.
Ezt a tényt sajnos nemcsak a parlamenti képviselők tapasztalják, hanem valójában a polgárok is, hiszen akár a rádió, akár a televízió műsorát nézem, ma már lassan ellenzéki vagy más vélemény csak az éjszaka folyamán szólalhat meg. Kormánypárti képviselővel volt módom vitatkozni a nemzeti alaptantervről éjszaka 1/2 1-kor. Maguk a tévések is, akik készítették a műsort, igen megdöbbentőnek találták, hogy a nemzeti alaptanterv, ami az egyik legfontosabb dokumentuma a magyar közoktatásnak, éjjel 1/2 1-kor kerül napirendre. Volt módom vitatkozni 1/2 12 és 3/4 12 között is, akkor, amikor a pedagógusok nagy része alszik, hiszen érettségiztet, hiszen vizsgáztat, hiszen dolgozatokat javít ki és bizonyítványokat ír, és én azt hiszem, hogy 1/2 12 és 3/4 12 között már nagyon kevesen szokták nézni a műsort.
Tehát összességében azt mondhatom, hogy az ellenzéki véleményeket valójában csak éjszaka szabad elmondani a közszolgálati televízióban és a közszolgálati rádióban. De hogy mennyire így van, azt most már a polgárok is látják, hiszen van egy éjszakai műsor, s ebbe az éjszakai műsorba be lehet telefonálni, el lehet mondani, hogy milyen kormányzati tevékenységgel nem értenek egyet. Egészen pontosan azt kell hogy mondjam, hogy volt egy ilyen éjszakai műsor, hiszen Báthori Gábort az elmúlt időszakban eltiltották a műsor vezetésétől, méghozzá egészen pontosan azért, mert "politikai célzatossággal irányítottad a hallgatóid reagálását" - írja a rádió egyik vezetője. Ebben a műsorban nem volt előre megjelölve a téma, ebben a műsorban bárki bármikor betelefonálhatott és elmondhatta a véleményét, ebben a műsorban a szerkesztő és a műsorvezető - Báthori Gábor - nem irányította a hallgatók véleményét, és az április 18-a és 19-e után megjelenő műsorban folyamatosan reagáltak is a hallgatók, hogy nem értenek azzal egyet, hogy leváltották a műsorvezetőt.
(8.10)
Mi történik? Mi történik ebben az országban - vajon ez a demokráciának a mérföldköve, hogy ma már éjszaka sem szabad megszólalni? Mi történik ebben az országban, hogyha egy műsorvezetőt azért, mert a betelefonálók nem értenek egyet esetleg egyes kormányzati ténykedéssel, leváltanak, azért, mert nem hallgattatja el a betelefonáló polgárokat, azért büntetésben részesítenek? Én úgy hiszem, hogyha demokratikusan gondolkozunk, akkor valójában meg kellene engedni azt, hogy a közszolgálati rádióban, a közszolgálati televízióban napközben is elhangozhassanak ellenvélemények.
Meg kell engedni azt, hogyha a polgárok betelefonálnak és elmondják a véleményüket, akkor nem előre kijelölt témában tehetik, hanem van egy rádiós műsor, ami szabad, ami a sajtószabadságnak megfelel, akkor nem büntetjük meg utána a műsor vezetőjét.
Egyébként ez egy rekviem azért a rádiósért, aki több évtizede működött. Azért a rádiósért, aki valójában ma is szerkeszthet műsort, csak vezetni nem vezethet, tehát a rádió vezetői elismerik azt a tevékenységét, hogy ért a rádióhoz. Egy kicsit félő, hogy a kinevezett rádióelnök már olyan állapotokat talál, hogy nem tud változtatni. Kicsit félő, hiszen tegnap megszavazta a parlament a társadalmi szervezetek támogatását, amikor is a MUK-nak, a másik újságíró közösségnek jóval kevesebbet adott, mint a MUOSZ-nak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Felelősek vagyunk a sajtószabadságért, és én úgy gondolom, hogy tenni kellene valamit, és nem tűrni, hogy már éjszaka se szólalhatunk meg. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť