DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Most ismét egy olyan kérdésről fogok szólni, ami soha nem lesz a Ház napirendjén. Véleményem szerint mégis rendkívül fontos, mégis rendkívül aktuális és nem halasztható ügy.
Azt a címet adtam a hozzászólásomnak, hogy "Elvtársi káderpolitika", mert már megint nagyon érdekes szelek fújnak. Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal elnökének kinevezéséről szólok. Nem a személyekről, hanem a módszerről.
Tisztelt Képviselőtársaim! Fél évvel ezelőtt pályázatot írtak ki az Országos Műemlékvédelmi Hivatal elnöki pozíciójára. Többen jelentkeztek, tízen. Hozzáértő emberek jelentkeztek. Benyújtották a pályázatot, majd a pályázatot érvénytelennek nyilvánították. Vajon miért? Ezek után kineveztek a Szocialista Párt padsoraiban ülő országgyűlési képviselőt a hivatal élére. Olyan képviselőt, aki nem volt a pályázók között. Nyilván élete álma volt, hogy az Országos Műemlékvédelmi Hivatalt vezesse. Pályázatot nem adott be. Nem tudom, hogy az illető alkalmas-e vagy sem. Ismétlem: nem az alkalmasságról beszélek. A módszerről beszélek, ami nem egyedi, nem az első, és nyilván nem az utolsó, és régi reflexeket sejtet. Előbb kiírjuk a pályázatot, hogy formálisan eleget tegyünk a követelményeknek, majd a pályázatot érvénytelennek nyilvánítjuk ilyen-olyan vagy amolyan okokból, és utána kinevezzük azt, akit mi saját magunk már korábban is a legjobbnak találtunk akár szakmailag, akár politikailag, akár megbízhatóság szempontjából.
Tisztelt Képviselőtársaim! Önök négy éven keresztül teleharsogták az országot azzal, hogy az MDF kliensrendszert épít. Önök mit tesznek két év óta? Sorolják fel! Tiltakoztak az ellen, hogy állami vállalatok vezetői, állami vállalatok élén, állami vállalatok igazgatótanácsában képviselők legyenek jelen. Ezek után önök, tisztelt képviselőtársaim, eltűrték a saját padsoraikban ülő szocialista Pál László kinevezését a Mol Rt. élére. Most akkor akarják, vagy nem akarják, hogy kormánypártiak állami cégekben vezető szerepet töltsenek be?
Egyszer már el kellene dönteni, hogy igazából hogyan gondolják a saját politikájukat, mert sorozatosan mondanak ellent a korábbi álláspontjaiknak az utóbbi két évben. Nyilván azért, mert kormányzati pozícióban már úgy jó igazán, ha saját kádereinket ültetjük a különféle pozíciókba. Most már nem zavarják magukat a korábbi saját érveik sem. Ez egyébként rendkívül veszélyes tendencia. Hiszen, ha emellé odateszem, hogy önök tegnap a társadalmi szervezetek költségvetési támogatását egyoldalúan, konszenzus nélkül úgy módosították, hogy a civil szférában a politikailag önökhöz közelebb álló szervezetek számára szándékoznak több támogatást adni és hogy az előzetes vitákban ez sokkal határozottabban vetődött fel a baloldali szervezetek támogatása ügyében, akkor azt is megnézhetjük, hogy egyfelől a különféle pozíciókba az önökhöz közel álló embereket ilyen módszerekkel nevezik ki, másfelől a civil szférában az önökhöz közel álló szervezetek támogatásában hasonló koncepciókat érvényesítenek. Ez egy rendkívül veszélyes tendencia, mert abszolút demokráciaellenes, tisztelt képviselőtársaim. (Beszólás jobbról: Úgy van!) Köszönöm figyelmüket. (Jobb oldalról taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť