DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Itt az Országgyűlésben, az elnök háta mögött látható a történelmi Magyarország egyesített nagy címere. Ez a címer nem jelképez mást, mint az egykor volt történelmi Magyarországot. Sopron város címere a nyitott kapukkal és a várkapukkal nem pusztán a szabad királyi város történelmét, a szabadság kivívásáért és a gazdaság erősítéséért folyó több száz esztendős polgári munkának a jelképe, hanem Sopron címere, amelyik nem látható az Országgyűlésben, a hűségnek a jelképe.
Mit jelent nekünk, és nem csak nekünk, Sopron szülötteinek, hanem az egész magyarságnak Sopron? A hűséget jelenti, de közelebbről képzeljék el mindazok, akik mondjuk Miskolcon, Debrecenben, Szegeden vagy Pécsen születtek, hogy 1920 után nem Magyarországra születnek, akkor is, hogyha magyarnak születnek. Számunkra Sopron példája megmutatja azt is, hogy mire képes az öntudatos polgárság, a szülőföldjét és a hazáját szerető, több nemzetből álló nemzeti közösség egy kör, egy évszázados keretben, mire képes akkor, amikor az állam romokban van, mire képes akkor, amikor a haderő szertefutott, mire képes akkor egy közösség, amikor a haza le van verve, és nincs esély, és nincs remény, és akkor történik európai normák szerint egy népszavazás, egy népszavazás, amelynek eredményét hadviselő, egykori hadviselő felek, egykori szembenálló felek, győztesek és legyőzöttek egyaránt elfogadják, és mi történik akkor, amikor az autonómia és az önrendelkezés wilsoni elveinek a szellemében egyszer csak tiszteletben tartják ennek a közösségnek a döntését. És Sopron maradt ott ahol volt, Magyarországon, (Az elnök pohara kocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) tehát a népek közti esély és a megbékélés nem annak ellenére vagy épp azért állt fenn, mert Sopron magyar maradt, hanem azért, mert az európai normák ezt diktálják. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť