TAMÁSSY ISTVÁN

Full text search

TAMÁSSY ISTVÁN
TAMÁSSY ISTVÁN, a környezetvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A környezetvédelmi bizottság a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium előterjesztésében megtárgyalta az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényjavaslatot. A bizottság a törvényjavaslat benyújtását időszerűnek és egyúttal szükségesnek, indoklását megfelelőnek tartotta.
A szóbeli előterjesztés utalt arra, hogy a műemlékvédelemről szóló törvényjavaslattal a téma nagymértékben összefügg. A bizottság szükségesnek látta, hogy a két törvény parlamenti tárgyalására egy időben kerüljön sor, ezért is sürgette a műemlékvédelmi törvény előterjesztését is.
Megállapította, hogy a törvényjavaslat összhangban van az alkotmánnyal és más törvényekkel, különösen a környezetvédelmi alaptörvénnyel. Felmerült a vita során, hogy a törvényjavaslat társadalmi, gazdasági hatásainak bemutatása kiegészítésre szorul, mivel az előterjesztett anyag döntően az igazgatási tevékenységről szól. A bizottság ezért szükségesnek tartotta, hogy a parlamenti általános vita megkezdéséig az előterjesztő tájékoztatást adjon az építésügy átfogó helyzetéről, érintve például az építőipar, a beruházások, a telekgazdálkodás, szabványosítás kérdéseit is. Bemutatandó volt továbbá az is, hogy az épített környezeti elemek mint vagyontárgyak, milyen jelentőséggel bírnak a gazdaság és a társadalom egészében. A felvetésekről az elmúlt időszakban bizottságunk tájékoztatást kapott, és erről a vitát lefolytatta.
Az előterjesztett törvényjavaslat az építésügyi igazgatásra vonatkozó meghatározásai, különösen az építésfelügyelettel kapcsolatos fejezet jól kidolgozott. Hasonlóan rendkívül jelentős az értékvédelem megjelenítése a törvényben, amely az alapvető magatartásformákat határozza meg az épített környezet valamennyi elemére vonatkozóan, kiterjedve a műemlékekre is. A bizottság örömmel üdvözölte a törvényjavaslat kiegészítését a műszaki szabályozásra és a településrendezésre vonatkozó fejezetekkel. Felhívta a figyelmet a településfejlesztésről és rendezésről szóló 1996. évi XXI. törvényben foglaltak és a tárgyi törvényjavaslatban megfogalmazott településrendezési szabályok összehangolására is.
A törvényjavaslat a jogszabályszerkesztés alapelveinek, a nyelvhelyességi és a közérthetőség követelményeinek megfelel. A bizottság elhatározta, hogy az általa az építésügyről igényelt átfogó tájékoztató széles körű megvitatása érdekében, a parlamenti vita előtt nyílt napot szervez, amelyet november hónapban meg is tartottunk.
Összefoglalva: a törvényjavaslat időszerű és szükséges, összhangja a törvényekkel és jogszabályokkal biztosított. Az EU-jogszabályoknak megfelel. A bizottság a fentiekre való tekintettel egyhangúlag általános vitára ajánlotta, illetőleg ajánlja a törvényjavaslatot. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť