DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A legfőbb ügyész úr átiratában azért indítványozta dr. Kovács Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mivel az ügyész úr álláspontja szerint a képviselő úr alaposan gyanúsítható a Btk. 186. § (1) bekezdésébe ütköző, közúti veszélyeztetés bűntettének és a Btk. 172. § (1) bekezdésébe ütköző, segítségnyújtás elmulasztása bűntettének elkövetésével.
A nyomozás eddigi iratai szerint dr. Kovács Pál 1997. február 25-én 9 óra 18 perckor az általa vezetett személygépkocsival parkolóhelyet keresett a Parlament parkolójában, s eközben a külföldi delegáció részére kijelölt Balassi Bálint utcai kijáratnál állt meg. Ezt észlelve az útbiztosítási szolgálatot ellátó rendőrök a személygépkocsihoz mentek, és tájékoztatták, hogy ezen a helyen nem parkolhat. Dr. Kovács Pál emiatt szóváltásba keveredett az intézkedő rendőrökkel, visszaült a gépkocsiba, és elindult a 17. számú kapu előtti parkoló irányába. Az indulás után közvetlenül a gépkocsi bal oldali visszapillantó tükre az egyik intézkedő rendőr bal könyökének ütközött, de azon sérülést nem okozott. (Derültség.) Dr. Kovács Pál az ütközést követően nem állt meg, továbbhajtott, és nem győződött meg arról, hogy a rendőr megsérült, illetve segítségnyújtásra szorult-e. (Zaj. - Derültség.)
A mentelmi bizottság az ügyet először 1997. június 18-án, majd 24-én is tárgyalta. Dr. Kovács Pál képviselő előadta, hogy több hamis állítást tartalmaz az eseményről készült és az ügyészséghez továbbított rendőri jelentés. Így például ebben az "elsodorta" kifejezés szerepel, és fejsérülésről van szó. Megemlítette a képviselő úr, hogy a rendőrök az intézkedést agresszív módon kezdeményezték, ő köszönt, a rendőrök ezt nem viszonozták, hanem azt mondták neki, hogy ne hagyja ott a kocsiját, mert akkor el fogják szállítani. Utalt továbbá arra is, nem észlelte, hogy a visszapillantó tükör az egyik rendőr karjához ért. Ezt csak a kiszállás után abból vette észre, hogy látta a behajtott visszapillantó tükröt. Egyébként, amikor gyalog elindult, mellettük ment el, de ők nem szóltak neki arról, hogy hozzáért a visszapillantó tükör az egyik rendőrhöz. Mindezek alapján kérte, hogy a mentelmi jogát ne függesszük fel.
Tisztelt Országgyűlés! A mentelmi bizottság hatáskörének hiányában nincs lehetősége az ügy büntetőjogi értékelésére és a bizonyítékok értékelésére, és a mentelmi bizottságnak az eddigi gyakorlata az volt, hogy közvádas ügyekben a bizottság mindig a mentelmi jog felfüggesztését javasolta.
Mindezek alapján a mentelmi bizottság 4 igen s 3 tartózkodás mellett azt javasolja a tisztelt Országgyűlésnek, hogy dr. Kovács Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben függesszük fel. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť