DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor 1990-ben az ország jelentős része a rendszerváltásra szavazott, a piacgazdaság kiépítésére szavazott. Ennek módja az állami tulajdon lebontása, s ennek egyik technikája a privatizáció. Tudjuk tehát, hogy privatizálni szükséges, mégsem szeretjük a privatizációt. Átmeneti társadalomban élünk, és ezen átmeneti társadalom egyik legnagyobb horderejű, de ugyanakkor legvisszásabb folyamata maga a privatizáció, amely ugyanakkor elkerülhetetlen, és gyorsításának igényével végül is mindegyik párt egyetért.
E szavakat Mádi László képviselő úr mondta a parlament 1995. január 31-ei ülésnapján a privatizációról szóló törvény általános vitájának kezdő napján. (Közbeszólás a jobb oldalról: Mondjon le!) Úgy vélem, ma is igaza van. Éppen ezt szolgálja a jelenlegi törvénymódosítás, mely segít a folyamat gyorsabb befejezésében. Emiatt volt nyitott a kormány minden ezt szolgáló javaslatra, és őszintén köszönöm a képviselői és bizottsági javaslatokat, a bizottságok tevékenységét.
Engedjék meg, hogy lényegében két kérdést érintsek. Az egyik az elsőbbségi részvény, az aranyrészvény kérdése. Az expozéban ugyan szóltam róla, de talán egy-két gondolat erejéig nem árt rá visszatérni. Az elsőbbségi részvényt a magyar jogrend ismeri, és a gazdasági társaságokról szóló törvény ennek szabályozására kifejezetten felhatalmazást ad. Más kérdés e jogintézmény alkalmazásának módja, az, hogy az elsőbbségi részvény bevezetésére a törvény erejénél fogva kerüljön sor, vagy a bevezetés a közgyűlés jogkörébe tartozzon. Végül az indítvány vegyes megoldást alkalmaz, eszerint ahol az állam még háromnegyedes vagy annál nagyobb szavazati aránnyal rendelkezik, ott kötelező az elsőbbségi részvény bevezetése. Ott, ahol a tulajdoni hányad - és ezért a szavazati arány - ennél kevesebb, az ÁPV Rt. számára előírja, hogy ennek kibocsátása érdekében tegyen meg minden lehetségest. A további privatizációt pedig ennek kibocsátásától teszi függővé.
A vita másik csomópontja természetszerűen a mellékletben felsorolt társaságok körül alakult ki. E vonatkozásban szeretném elmondani, hogy a plenáris és bizottsági üléseken elhangzott vita alapján a kormány több területen felülvizsgálta korábbi álláspontját, így a benyújtott módosító indítványok egy részét támogatta.
Mindezeket figyelembe véve kérem kedves képviselőtársaimat, hogy a támogatott indítványokkal együtt a törvényjavaslatot a tisztelt Ház fogadja el.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť