KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Magyar Államvasutak Magyarország jelenleg legnagyobb vállalata, és mint ilyen az elmúlt 7-8 év nehéz gazdasági körülményeit bizony maga is nehezen viselte, ráadásul magán hordozta a több évtizedes MÁV-állam szerződés hiányából adódó belső eladósodás terhét. Ahogy már többször említettük, a Számvevőszék független szakértői vizsgálatok alapján mintegy 440 milliárd forintban nevezte meg azt a technológiai, műszaki elmaradást, amely a MÁV belső eladósodása, és mintegy 105 milliárdban a külső adósságállományt.
A kormány '95-ben a külső adósságállományt rendezte, és a belső adósságállományt három irányból kívánta fokozatosan felszámolni. Egyrészt szerződést kötött a közcélú személyszállításra, amelyben finanszírozza kiegészítő finanszírozásként, másrészt a pálya, a pályavasút korszerűsítésére. Ugye, önök is tudják, hogy a jelenlegi pályának több mint a felén, közel kétharmadán lassítójelek találhatóak végig, ez nem az elmúlt 1 vagy 2 év gazdálkodásának következménye. Nos, ennek felszámolására nagy állami terheket vállal fel, hiteleket és beruházásokat - és az úgynevezett kereskedővasút -, a járműállomány és a műszaki állomány javítása érdekében pedig úgy gondolja, hogy a MÁV-nak kell kigazdálkodnia hatékonyságnöveléssel.
A szerződés évente 10 százalékos hatékonyságnövekedést határozott el a MÁV vonatkozásában. Ezt '95-ben nagyjából teljesítette a MÁV. '96-ban is hatékonyabban dolgozott, mint '95-ben, de a tervezett 10 százalékkal szemben csak 1,8 százalékos hatékonyságot tudott felmutatni. Ennek megvoltak a személyi konzekvenciái, és valóban voltak ennél a több mint száz milliárddal gazdálkodó cégnél pénzügyi lazaságok (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.); ezért a vezérigazgató, három helyettese és az elnök úr, valamint öt igazgatósági tag távozott a MÁV-tól.
Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť