DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm szépen. Úgy gondolom, túl általánosságban beszéltem az előbb, ezért szeretném államtitkár úr figyelmét felhívni a jogalkotási törvényre. A jogalkotási törvény 2. §-a azt mondja, hogy törvényben kell szabályozni az állampolgári alapvető jogokat és kötelességeket, ezek feltételeit, korlátait, valamint érvényre juttatásuk eljárási szabályait. És hogy félreértés ne essék, hogy ebből mi tartozik az egészségügyre: az 5. § azt mondja, hogy az állampolgárok alapvető jogai és kötelességei körében kell szabályozni az egészségügyi ellátást és magát a társadalombiztosítást.
El tudom képzelni, hogy nem minden részletre kiterjedően lehet szabályozni sem az egészségügyi ellátást, sem a társadalombiztosítást - és nem is szabad, mert a törvény módosításához sokkal nagyobb eljárás szükséges, mint adott esetben egy miniszteri vagy kormányrendelethez -, de ahhoz, hogy a tárgykör hova tartozik - kormányrendeletbe, miniszteri rendeletbe vagy törvényjavaslatba -, látnunk kell magát a végrehajtási rendeletet, mert amit felolvastam a felszólalásomban tárgyköröket, az az én megítélésem szerint mind törvénybe való szabályozás, és ezt nemcsak a jogalkotási törvény, hanem az alkotmány is megerősíti. A jogalkotási törvény 32. §-a pedig arról rendelkezik, hogy a jogszabály tervezetével egyidejűleg meg kellett volna küldeni a végrehajtási jogszabály tervezetét. A 28-ból egyetlenegynek nem kaptuk meg a végrehajtási tervezetét.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť