DR. GÖTZINGER ISTVÁN

Full text search

DR. GÖTZINGER ISTVÁN
DR. GÖTZINGER ISTVÁN (MSZP): A megváltozott munkaképességűek és a rokkantak társadalombiztosítási rendszere átalakításáról néhány olyan dologra szeretném felhívni a figyelmet, amiről itt még kevésbé volt szó.
Működik egy háromfokozatú rendszer, amely elbírálja a munkaképesség-változást, illetve a rokkantságot. Ez a háromfokozatú rendszer önmagában megfelelő jogi garanciát biztosít arra, hogy az esetleges fórumok tévedéseit egy magasabb fórum és egy más összetételű testület korrigálja. Kétfokozatú az Országos Orvosszakértői Intézeten belül, tehát a társadalombiztosítási rendszeren belül működő elbíráló fórum, és a harmadik fokozat, azt hiszem, '88-tól vagy '89-től már a bírósági út igénybevételét is lehetővé teszi.
Ezeknek a működése rendkívül elhúzódó. Egy megrokkant vagy megváltozott munkaképességű ember életéből esetenként nem hónapok, hanem évek olyan bizonytalanságban telnek el, hogy nem születik végleges döntés a sorsáról. Ennek társadalmi összköltsége szinte megbecsülhetetlen vagy felbecsülhetetlen. Képzeljük el azt az embert, aki a munkahelyén állandó bizonytalanságot jelent - ha még van munkája -, akiről nem döntik el, hogy végül alkalmas-e a feladatra, a munkakör ellátására, mert a különböző fellebbezési fórumokat járja, és várja azt a bírósági határozatot, amely végül is eldönti, hogy munkaképes vagy nem! Ez egy olyan tortúra, hogy ha valaki addig nem volt rokkant, ebbe az elhúzódó eljárásba rokkan bele, vagy pedig a munkahelyén okoz olyan sok problémát és a munkatársainak, vezetőinek okoz annyi megoldhatatlan problémát (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), aminek - még egyszer mondom (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) - a társadalmi költségei szinte kiszámíthatatlanok.
Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť