DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Keller államtitkár úr az előbbi beszédében azt mondta: nyilván értelmezési zavarból adódik, hogy mi félreértünk néhány dolgot a törvény kapcsán. Nos, felhívom a figyelmet arra, hogy a törvények rendszerint nem az irattárnak, nem a jogászoknak, hanem a gyakorlatban élő embereknek készülnek, akiknek kell tudniuk értelmezni a törvényt, és nekik még annyi gyakorlatuk sincs törvényolvasásban és törvényértelmezésben, mint a képviselőknek, akik különböző mértékben, én most már nyolc éve vagyok kénytelen törvényszövegeket tanulmányozni és értelmezni.
Felhívom az államtitkár úr figyelmét, hogy ha egy törvény ilyen mértékben félreértelmezhető - mert nem lehet eligazodni az össze-vissza hivatkozások között -, akkor valami hiba van, és erre oda kell figyelni, ezeket az értelmezési zavarokat a lehető legteljesebb mértékben ki kell küszöbölni. Ezért mondtam én azt, hogy nem jó, nem jók a hivatkozások, nem jók a címek, nem jó helyre van elhelyezve, hiszen nem lehet normálisan értelmezni a törvényt, és olyan kardinális félreérthetőségek vannak benne, amelyek a gyakorlatban közvetlenül érinthetik a betegek ellátását, mert az egészségügyi intézményeknek és a társadalombiztosításnak kell alkalmaznia ezt a törvényt. Ezért nagyon, különösen, sokkal jobban oda kell figyelnünk ennek a törvénynek a végrehajthatóságára, mint mondjuk, például egy polgári törvénykönyvre vagy egy büntető törvénykönyvre, amelynek alkalmazását jogászok végzik, akik számára is okozhat persze problémát, ha rosszul van megfogalmazva, de az egészségügyben dolgozók és a társadalombiztosítás apparátusa számára sokkal egyértelműbbnek kell lennie, hogy mikor ki és mire jogosult, hiszen nem fogják tudni alkalmazni ezt a törvényt - az pedig nem fordulhat elő, hogy egy embert azért nem látnak el, mert a törvényt félreértelmezték.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť