BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, valamennyien egyetérthetünk abban, hogy az a szerep, amelyet II. János Pál az elmúlt hosszú időszakban a közép-kelet-európai átalakulásban játszott, teljesen vitathatatlan, az ő fellépése nélkül valószínűleg egész másként vagy sok tekintetben másképp, lassabban ment volna végbe - mindenekelőtt Lengyelországban és az egész térségben - az az átalakulás, ami Magyarország számára is meghozta a szabadságot.
Abban sincs köztünk vita, hogy II. János Pál olyan értékeket képvisel számos alapvető kérdésben, amelyek néhány száz évvel ezelőtt még csak a kereszténység értékei voltak, és az elmúlt mintegy 200 év fejlődése során hívő és nem hívő, egyházi és világi humanisták közös értékeivé váltak. Az sem vitatható, hogy vannak olyan kérdések is - akár az abortusz kérdése, akár gazdaságfilozófiai kérdések -, amelyekben II. János Pál mint ember és mint egyházfő képvisel egyfajta álláspontot, amely álláspont megosztja a lengyel társadalmat is, a magyar társadalmat is és nagyon sok más ország társadalmát. Azt hiszem, ennyit Szabó képviselőtársunk hozzászólásának első részéről.
De volt egy második gondolata is, amelyben ismét a francia és az angol választásokból kívánt következtetéseket levonni. Én azt gondolom, úgy emlékszem, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok többsége az elmúlt 6-7 évben a nyugat-európai kereszténydemokrata pártokat mindig mint szellemi rokonát aposztrofálta, amelyekkel minden lényeges kérdésben egyetért, és az ő jelentős politikai szerepükből vont le következtetést arra nézve, hogy nekik milyen szerepet kell játszaniuk Magyarországon. Most, hogy Franciaországban és Angliában vereséget szenvedtek, egyszerre kiderült, hogy nem ők a szellemi rokonaik, ők azért vesztettek, mert egy neoliberális politikát folytattak. (Dr. Pusztai Erzsébet: Nem erről beszéltünk! Mások a pártok...) Én azt hiszem, hogy ott is parlamenti váltógazdaság van, és aki egy kellemetlen gazdasági feladatot vállal, az vállalja a választási vereség kockázatát is (Dr. Pusztai Erzsébet: A társadalmi jelenségek nem azonosak a pártokkal!), ez történik minden országban, ahol kormányok nehéz feladatokat hajtanak végre (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), sokszor függetlenül attól, hogy jobboldali vagy baloldali ideológiájuk van.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť