GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Időszerűnek, nagyon aktuálisnak tartjuk Szabó Iván képviselő úr napirend előtti felszólalását, hisz most a Szentszék és a Magyar Köztársaság közötti megállapodás megkötésével és a másik három történelmi egyház állásfoglalásával kapcsolatban nagyon fontos, hogy a Parlament falai között is elhangozzanak azok a gondolatok, amelyeket lengyelországi útja alkalmával immáron többször, de most nagyon markánsan megfogalmazott II. János Pál.
Azt hiszem, a keresztény ideológia, amely Európában több mint ezer éve honos, és gyakorlatilag meghatározza az egyes országokat és az egyes országok állampolgárainak életét, nemcsak a hívőkét, hanem az ateisták életét is, abból indul ki, hogy amikor próbálja a ma liberálisabb felfogás - amely nemcsak Magyarországon és a volt szocialista utódországokban, hanem egész Európában dívik, az a szemlélet, hogy az egyén jósága, az egyén szolidaritása majd úgyis meggyőzi az embertársak iránti szolidaritás iránt, és gyakorlatilag elég egyéni értékeket felmutatni, és nem kell a közösség ereje.
Épp II. János Pál figyelmeztetése és a keresztény tanítás, amelyben az egyik legfontosabb ige, hogy "elmenvén azért tegyetek tanítványokká minden népeket", épp a közösség erejét mutatja. Az egyháznak és azoknak a pártoknak és erőknek, akik például most a Vatikán és a Magyar Köztársaság közötti megállapodást nem akarják elősegíteni, mondjuk: gyakorlatilag a közösség ereje épp ott mutatkozik meg, hogy az egyház nemcsak egy földi intézmény, hanem - mint ahogy itt is hallottuk - gyakorlatilag a közösség erejébe közösségi szolidaritást tud elvégezni.
(8.40)
És ezért százszorta több, mintha egy világi intézményt csak, amelyet próbálnak mindig beállítani - világi intézményt abból a szempontból, abból a rendszerből értékelni -, de az egyháznak mindig több volt, és hisszük azt, hogy több is lesz a szerepe. Köszönöm szépen. (Lányi Zsolt tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť