DR. BAJA FERENC

Full text search

DR. BAJA FERENC
DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Minden új típusú, előzmény nélküli törvény esetében szükség van arra, hogy alkalmasint értékeljük a végrehajtás tapasztalatait, a működés módját és mikéntjét; ebben az értelemben természetesen a tisztelt Ház is olyan fórum, amely értékelheti egy-egy interpellációhoz kötődően is.
Nem tudok egyetérteni azzal a megfogalmazással, ami egyébként nem hangzott el képviselő úr felszólalásában - és ennek örülök -, az írásbeli kérdés ennél keményebb volt. Így a feltett kérdés megfogalmazásával egyetértek. Természetesen nem problémamentes a területfejlesztési törvény elfogadása utáni gyakorlat. Az én megítélésem szerint azonban egy hosszabb időszak alatt lehet értékelni azokat az ellentmondásokat, problémákat, amelyeket ön is említ, és amelyeken kívül egyébként a gyakorlatban még több problémával találkozunk.
(15.30)
Egy helyen vitám van a képviselő úrral, nevezetesen az Alkotmánybíróság határozatához kötődően. Az Alkotmánybíróság a mi számunkra rendkívül előremutatóan meghatározta azt, hogy ez a törvény - még egyszer mondom: amelyik a semmiből született - az elkövetkezendő időszakban milyen irányt kell hogy vegyen az alkalmazásban. Egy helyen alkotmányellenesnek ítélte a törvényt; ez egyébként nem az a terület, amelyet a képviselő úr említ, ez egy tulajdoni kérdés volt.
Más helyeken éppenséggel nagyon határozottan állást foglalt az Alkotmánybíróság amellett, hogy maga a törvény és az azóta megjelent működtetési rendeletek nem alkotmányellenesek, tehát a parlament kétharmaddal meghozott törvénnyel igenis ezeket a szabályokat meghozhatta. Nem alkotmányellenes, és nem korlátozza a törvény az önkormányzatokat.
Ami a konkrét kérdéseket illeti: a megyei területfejlesztési tanács státusát a törvény rögzíti, és megállapította, hogy ez önálló jogi személy. Elfogadom, hogy itt volt egy időcsúszás, de a költségvetési törvény elfogadásakor rendeztük mind a státuskérdést, mind a számlavezetés kérdését. Az átmeneti megoldások esete - az ön esetében, illetve pontosabban Hódmezővásárhely és a megye esetében -, tudok róla, problémát okozott. Azt tudom mondani, hogy ez egy egyedi probléma volt, másutt nem jelentett gondot a befizetés. Ismerem ezt a vitát, nem kívánok benne állást foglalni. Azt gondolom, hogy az élet azóta megoldotta ezt a kérdést, azóta szabályozott mind a befizetés kérdése, mind pedig a felhasználás kérdése.
A törvényességi ellenőrzés az én megítélésem szerint az államháztartási törvény rendelkezéseivel mára megoldottnak nevezhető. A költségvetésből juttatott pénzeszközöket az Állami Számvevőszék ellenőrzi. Nyilvánvalóan még a tapasztalatok alapján az ellenőrzés hatékonyságát vagy a módosításokat lehet ebben az irányban fokozni, de ma ellenőrzöttnek tekinthető a felhasználás.
A decentralizált területfejlesztési források pályázati rendszerében rendkívül rövid volt a pályázati határidő kiírása - ezt elfogadom -, és egy év az, amit egyelőre áttekinthetünk. Nincs olyan típusú tapasztalatom, amellyel generálszerűen, az egész országra vonatkozóan összehasonlítanám a Békés megyei példákat és kiírásokat. A törvény azt adja a területfejlesztési miniszter képviselője számára, hogy abban az esetben, ha effektív törvénysértés történik, éljen a vétójogával, és visszakerüljön a vétójog alapján az Országos Területfejlesztési Tanácshoz.
Nagyon sok vita van, nagyon sok olyan típusú jogértelmezés, amely majdnem minden megyében jelen van. Azt tudom erre mondani, hogy ezeket a vitákat a megyei fejlesztési tanácsban kell lefolytatni. Olyan esetről nem tudok - de az ön kérése alapján szívesen újra megvizsgáltatom -, hogy az érintett megyei fejlesztési tanács törvényellenesen hozott volna döntést, vagy törvényellenesen, a jogszabállyal ellentétesen ítélt volna oda pályázati összegeket. Az pedig, hogy hogyan és miként teszi, a törvény szelleméből adódóan a megyei fejlesztési tanács kompetenciája.
Egyetértek azzal, hogy a döntések előkészítésénél megfelelő szakértői bázisra van szükség. Ennek kialakítása tekintetében is a megyei fejlesztési tanácsra mutat a törvény. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Van, ahol egyébként a megyei közgyűlés a saját hivatalával látja el, és van, ahol nem. Összességében: nyitott vagyok minden javaslatra.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť