DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Államtitkár Úr! Sajnálom, hogy a miniszter úr távollétében kell elmondanom halasztott kérdésemet. Különösen azért sajnálom, mert hiszen miniszteri döntéstől függ a dolog további fejleménye.
A Magyar Országos Levéltár főigazgatói állására kiírt pályázat nagy jelentőségű, hiszen ha nem is mindenki van ennek tudatában, a magyar művelődésügy egyik legfontosabb - vagy talán legfontosabb - intézményéről van szó, amelyik az Árpád-kortól napjainkig a központi kormányszervek iratanyagát őrzi, őrzi azokat a törvényeket, amelyeket mi itt jóváhagyunk, és őrzi mindig az Országgyűlés anyagát is.
A kiírt pályázatra, amennyire ez ismeretes, két érdemleges pályázó van: a jelenlegi főigazgató, aki tehát a folytonosságot jelentené, és egy másik levéltári intézmény vezetője, aki a váltást tenné lehetővé. Mindkettőről szakmai körökben sok az elismerő vélemény, ugyanakkor - ha szabad felhívnom a figyelmüket - a folyosókon az terjed, hogy itt úgysem a szakmai szempontokat figyelembe vevő döntés történik, hanem politikai döntés, ahol az egyiknek a múltja, a másiknak a jelene lesz a meghatározó. Ilyen körülmények között nagyon komoly kuratóriumra van szükség. A jelenlegi kuratórium azonban szerény megítélésem szerint, amennyire tudni lehet, nem biztos, hogy megfelelő egy ilyen nagy fontosságú kérdés eldöntésére. Egyfelől amiatt nem, mert hiányoznak belőle, másfelől, mert - a jelek és a pletykák szerint - nem mindenki van a helyzet magaslatán.
Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť