DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Magyar Országos Levéltár főigazgatójának, dr. Lakos Jánosnak határozott időre szóló főigazgatói megbízatása június 30-ával megszűnik. A miniszter úr pályázatot írt ki a törvény szövegével összhangban az állás betöltésére. A pályázat elbírálására bizottságot hozott létre, amelyben az Országos Levéltár közalkalmazotti tanácsának elnöke, az e téren illetékes szakszervezetek képviselői, egy akadémikus, két levéltári igazgató és az ELTE Egyetemi Könyvtárának főigazgatója - többek között - vettek részt. Én azt gondolom, hogy sem a szakmai, sem a vezetői kérdésekben tanúsított kompetenciát e bizottság esetében nem lehet megkérdőjelezni.
A bizottság egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy a miniszter úr nyilvánítsa érvényesnek a pályázatot, s mindkét pályázót alkalmasnak találja a tisztség betöltésére. Többségi szavazással úgy foglalt állást, hogy dr. Gecsényi Lajost első helyen, dr. Lakos Jánost második helyen javasolja a miniszter úrnak kinevezni. Ez a többségi szavazás 7:2:2 arányban történt; heten támogatták, ketten ellenezték, két fő pedig úgy vélte, hogy nincs szükség sorrend megjelölésére a pályázat elbírálásánál.
Ahogyan képviselő úr is mondta, mindkét jelölt mellett szóltak szakmai érvek, mindkét jelölt mellett szóltak emberi, vezetői alkalmasságra szóló érvek. Bizonyos szempontból Gecsényi doktor pályázatát perspektivikusabbnak ítélte a bizottság, mert úgy vélte, hogy az Országos Levéltárnak most egy tudományos értékű vezetőre van szüksége.
Hogy milyen pletykák terjednek, én ezt sajnos nem tudom, és ezért nem is tudom megcáfolni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť