DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Asszony! Az ön kérdésének címe az önkormányzati közalkalmazottak illetményalapjára utal. Valójában azonban - a kérdése tartalmát tekintve - a helyi önkormányzatoknál alkalmazott köztisztviselők díjazásával kapcsolatban tesz megállapításokat. Úgy vélem, hogy nekem is inkább erre kellene válaszolnom.
Tekintettel arra, hogy képviselőtársunk már az azonnali kérdéseknél hasonló kérdést tett fel, az ott adott válaszomnak csak néhány fontosabb elemét kívánom kiemelni. Tehát tény az, hogy a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 42. §-ának (3) bekezdése az, amelynek értelmében az önkormányzat képviselő-testülete évente rendeletben állapítja meg a köztisztviselőire irányadó illetményalapot. Ebből következik tehát, hogy itt nagyfokú szabadságuk van az önkormányzatoknak, és a kormány itt nem bír befolyással.
Ugyanakkor pedig azt az állítást, hogy 1997-ben ebből a szempontból rosszabbodott volna az állapot, cáfolom azokkal az adatokkal, melyeket most szeretnék elmondani.
(16.10)
'96-ban 138 önkormányzat illetményalapja nem érte el az államigazgatásban megállapított 20 ezer forintos mértéket. Ezzel szemben '97-ben már csak 90 önkormányzat, ez az összes önkormányzatnak a 3,7 százaléka, ami az államigazgatási illetményalap - amely most már, mint ön is említette, 23 400 forint - alatt maradt.
Ugyanakkor nézzük meg azt, hogy mennyi azoknak az önkormányzatoknak a száma, amelyek meghaladták a 23 400 forintos illetményalapot. Amíg ez a szám korábban 83 volt, ez '97-ben már 290-re emelkedett, tehát az önkormányzatok közel 12 százalékánál magasabb az illetményalap, mint az államigazgatásban alkalmazottaknál. Egyébként pedig 56 százalékos volt a kérdéses öt év alatt az illetményalap-emelés.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť