DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt napokban már érintettem egy azonnali kérdésben a Művelődési és Közoktatási Minisztérium felsőoktatási és szakkönyvtári könyvpályázatának egy problémáját, miszerint a pályázatot kiíró minisztérium egyik helyettes államtitkára 4 millió forintot meghaladó összeget nyert két pályázatával. Mivel ezen túl is egy sor gyanús jel azt mutatta, hogy a pályázat lefolytatása és elbírálása nem volt részrehajlásmentes, ezért a Független Kisgazdapárt vezetése megvizsgáltatta szakértőivel a pályázat nyerteseinek teljes anyagát, amely az Interneten mindenki számára elérhető, és kiderült, hogy gyanúnk nem volt alaptalan.
A pályázatra szánt mintegy 600 millió forint elosztása sok szempontból úgy torzult el, hogy a szabaddemokrata minisztérium politikai hátterét jelentő értelmiségiek kaptak nagy összegeket más tudományágak és értelmiségi csoportosulások hátrányára. Ezek után Szent-Iványi István képviselőtársam, az érintett szabaddemokrata frakció vezetője, goebbelsi propagandafogásnak nevezte aggályaimat és kifogásaimat.
Ennek ellenére hadd ragaszkodjam aggályaimhoz, és engedjék meg, hogy ezeket az eddigieken túl, miszerint elfogadhatatlan az, ha egy minisztérium pályázatán annak a minisztériumnak az egyik helyettes államtitkárának a pályázata nyer milliós összegeket és ha a minisztériumot irányító párt vezető személyiségei kapnak szintén milliós összegeket, más oldalról is megindokoljam.
(9.50)
A szabaddemokrata személyiségek említett milliós nyereményei azért is figyelemkeltők, mert a pályázat szövege szerint a pályázattal elnyerhető támogatás összege a kiadás áfa és árrés nélküli költségének legfeljebb 50 százaléka lehet. Ha például az egykori szabaddemokrata pártelnök, Kis János 1 millió 680 ezer forintot kapott kötete támogatásaképpen, és ez csak az áfa és árrés nélküli legfeljebb 50 százalékot jelenti, akkor e könyv teljes kiadása a valóságban 5 millió forintba kerül. Aki ismeri a tudományos könyvek kiadásának példányszámait és árait, az rögtön gyanút fog. Ugyanis a társadalomtudományi könyveket legfeljebb 1500 vagy 2000 példányban nyomják, és ez még igényes kiadásban sem éri el az 1 milliót. 5 milliót azonban semmiképpen sem érhet el!
De ugyanezt elmondhattam volna Tamás Gáspár Miklós vagy Wessely Anna esetében is. Ha az ember összeveti a többi kiadó és szerző által rendszerint kapott félmillió forintokat a szabaddemokratákhoz közel álló, említett három kiadó és szerzői kivétel nélküli millióin, sőt több millión felüli nyereményeivel, akkor elgondolkodik a szabaddemokrata irányítású MKM pályázati szempontjain.
Megítélésem szerint ezek az összegek busás szerzői honoráriumokat biztosítanak a kiválasztott nyerteseknek, miközben a felsőoktatás többi oktatója és a kutatóintézetek nyertesek közül kimaradt kutatói tényleg a létminimumot alulról érintő fizetésért dolgoznak. Amennyiben tehát itt igazságtalanságok merültek fel, és a politikai vazallusok pénzügyi támogatása történik meg az ilyen könyvpályázatok leple alatt, akkor elkeseredett harcok indulhatnak meg a kultúra szférájában.
Mi úgy látjuk, hogy a tűzzel játszik, aki a kultúrharcnak táptalajt ad a részrehajló pénzelosztásokkal. Javasoljuk ezért, hogy az Országgyűlés állítson fel egy vizsgálóbizottságot az MKM könyvpályázatának kivizsgálására. Nézzük meg, milyen szerzőket, könyveket és kiadókat utasítottak el, amikor az említett három, szabaddemokratákhoz közeli könyvkiadó százmilliós nagyságrendben nyert el költségvetési pénzeket, és embereik milliós vagy többmilliós összegeket kaptak. Csak ennek feltárásával lehet megnyugtatóan lezárni a politikai részrehajlás gyanúját felidéző több száz milliós pályázat kérdéseit.
Ezt a vizsgálatot azért is célszerű lenne lefolytatni, mert az elmúlt hónapokban ugyanebben a minisztériumban egy másik pályázaton 300 millió forintot csaltak ki egyes minisztériumi vezetők (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), akik közül néhányan ezért már a börtönben ülnek, és van, aki rendőrségi körözés alatt áll. És ebben a pályázatban két olyan minisztériumi, illetőleg minisztériumi háttérintézeti vezető is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) kapott összegeket, akik abban a pályázatban is érintve voltak. (Az elnök ismét jelzi az idő leteltét.)
Kérem ezért képviselőtársaimat, hogy gondolkodjanak el azon... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.) - befejezem a gondolatot. (Dr. Szabó Zoltán: Már 40 másodperce kellett volna!) Akkor nem fejezem be.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť