DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Őszintén szólva, szakmailag nagyon izgalmas ez a vita, ami most kialakult ennek a fontos módosító indítványnak a kapcsán. Szeretném azt megerősíteni, nagyon sok igazságelemet tartalmaztak a különböző hozzászólások, de Götzinger István mellett szeretnék kiállni. Hiszen ez a törvényjavaslat kompromisszumos javaslat. Az eredeti javaslat helyett, amelyik kötelező és tisztán tőkefedezeti lett volna, került bevezetésre ez az egynegyed részben tőkefedezeti és háromnegyed részben felosztó-kirovó rendszer. Az, hogy ezt az arányt, az áttérés 40 évét, az elismert jogosultságokat ki honnan közelíti meg, ki szeretne többet adni a pénzügyi kezelő szervezeteknek, ki szeretne nagyobb előnyt adni a pályakezdőknek, ki szeretné jobban kisimítani az átállás kockázatát, megítélés kérdése.
Valóban, a mértékek, az arányok, az átállás ütemezése rendkívül fontos. És ha egyszer ellenzéki képviselőtársaim az előkészítő vita kapcsán velem együtt nagyon aggódtak az államháztartás egyensúlyáért; ha fontosnak tartották velem együtt, hogy a tőkefedezeti rendszernek ne legyen túl nagy hiánya; ha szükségesnek tartották, hogy az emberekben ne keltsünk illúziókat, és csak annak mondjuk, hogy érdemes átlépni, akinek bizonyítani tudjuk, hogy a törvény kondíciói szerint valóban megéri az átlépés; akkor azt gondolom, hogy tényleg patikamérlegen kell kiszámítani azt, hogy kinek mi éri meg, hogyan lehet átállni, milyen arányok a fontosak, kinek legyen kötelező és kinek nem.
Szeretném Selmeczi Gabriellának elmondani, hogy a kötelező nyugdíjrendszernek, a pályakezdők kötelezettségének az az előnye, hogy ebben a rendszerben lehetett uniszex, a férfiak és a nők számára azonos életjáradékot megállapító rendszert csinálni. Én magam, aki el tudtam volna fogadni egy kvázi kötelezettséget is, pontosan ezért álltam át a kötelező rendszer támogatói közé, mert a nők számára fontos, hogy ne kapjanak kevesebb életjáradékot a végén. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Összegzem tehát, nagyon sokfajta szempontból... (Az elnök kikapcsolja a képviselőnő mikrofonját.) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť