DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Én is ennek a módosító indítványnak az értelmezését szeretném egy kicsit továbbfűzni, hiszen valóban rendkívüli módon félreérthető, ha külső szemlélő elolvassa ezt a szöveget, és Ungár Klára nyilván ezt a finom, belső összefüggést nem teljesen úgy értelmezi, mint a szociális bizottság azon tagjai, akik hosszú évek óta benne vannak a különféle nyugdíjemelési vitákban.
Tudniillik az eredeti előterjesztésben az található, hogy ha a Nyugdíjbiztosítási Alap tervezett kiadásai meghaladják a bevételeket, a központi költségvetés a különbség összegét előirányzatként biztosítja. Igen ám, de milyen tervezett kiadásokról van szó, tisztelt képviselőtársaim? Ez itt az igazi kérdés, és ez indította képviselőtársainkat arra, hogy ezt a módosító indítványt benyújtsák. Tudniillik a nyugdíjbiztosításnak lesz hiánya, annak következtében, hogy létrehozzák az új tőkefedezeti nyugdíjrendszert, és a járulék egy részét átirányítják a magánpénztárakba. Törvényszerűen lesz hiánya!
(15.20)
Miből fog állni a tervezett hiány? Ahogy a Pénzügyminisztériumot évek óta ismerjük, a hiányt úgy is tervezheti, hogy lehetőség szerint az egyébként járulékbevétel-átirányításból származó hiányt a kifizetések leszorítása révén csökkentse. Akkor már nem a teljes hiányt kell állnia a Pénzügyminisztérium által tervezett költségvetésnek, hanem az egyébként előálló és előre kiszámítható hiánynál alacsonyabbat. Ismerjük az ilyenfajta tervezéseket. Éppen arra igyekezett garanciát szerezni a szociális bizottság csoportja, hogy ha egyszer úgy hoznak létre egy új tőkefedezeti nyugdíjbiztosítást, hogy abba az állami társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből vonnak ki járulékot, akkor azon az alapon ne csökkenthessék a nyugdíjkifizetéseket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy ez milyen mértékig hiányzik, hanem igenis köteles... (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť