DR. SZABÓ TAMÁS

Full text search

DR. SZABÓ TAMÁS
DR. SZABÓ TAMÁS (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Elnök asszony, köszönöm a szót. Egy konkrét módosításhoz szeretnék hozzászólni, ami az új nyugdíjtörvények lényegét érinti. Amikor az új nyugdíjtörvények beharangozása megtörtént, majd itt a parlamentben a vitája megkezdődött, nagyon sok érv hangzott el amellett, hogy erre azért van szükség, hogy növekedjen az emberek döntési szabadsága a saját nyugdíjuk megteremtése tekintetében, másrészt a saját felelősségük is növekedjen azzal kapcsolatban, hogy milyen nyugdíjat fognak kapni.
Ugyanakkor a konkrét, benyújtott törvényjavaslat szövege rendkívüli fékeket tartalmaz arra nézve, hogy az egyének ilyen döntéseket viszonylag széles körben, szabadon meghozzanak. Ugyanis a törvény benyújtott szövege szerint a társadalombiztosításban már eltöltött szolgálati időket nem veszi számításba a nyugdíj megállapításakor, amikor az egyén, aki magánnyugdíjba lépett át, és magánnyugdíjat gyűjt, a társadalombiztosításba korábban befizetett éveit nem kapja meg honorációként. Éppen ezért a törvény 2. §-ához egy olyan módosító indítványt nyújtottunk be, amely elvileg szerette volna rögzíteni azt, hogy kérem szépen, aki a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben eltöltött valamennyi időt, azzal arányosan jogosult megkapni valamilyen nyugdíjjogosultságot, nem pedig attól függetlenül.
A mostani törvénycsomag igazán csak a pályakezdők számára nyújtja azokat az előnyöket, amelyeket ígér. Mindazoknak, akik már bent voltak 2-3-5-10-15 évet a nyugdíjrendszerben, nem biztosít döntési lehetőséget. Nem biztosítja azt a döntési szabadságot, hogy ő döntse el, hogy a saját életpályája szempontjából számára mi a kedvezőbb. Természetesen értem ennek az elutasításának az okát. Az ok pedig az - legalábbis ezt szokták mondani -, hogy túlságosan nagyra nőne a társadalombiztosítási rendszer hiánya. De akkor, kérem, mire van az egész? Akkor miért mondjuk azt, hogy növeljük az ember döntési szabadságát? Az egyének számára az igazi döntési szabadságot a saját nyugdíjuk megteremtésére az teremtené meg, hogy amennyit eltöltöttek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben, azzal arányos jogosultságot vinnének magukkal tovább.
Ez egyébként még egy kérdést vet fel a konkrét későbbi módosító indítványokon túl, amelyekre szeretnék külön kitérni: itt megszerzett jog elvesztéséről van szó. Igaz, erre lehet mondani, hogy kérem, itt önként mond le valaki valamiről. De az egész nyugdíjrendszer pályája igazán az, hogy a pályakezdők menjenek, és kezdjenek el magánnyugdíjat gyűjteni, a többiektől pedig minden egyes ilyen döntéssel éveket és befizetéseket vonunk meg.
Azért szerettem volna részletesebben kitérni a 2. §-hoz benyújtott módosító indítványomra, hogy megalapozzam azokat a módosító indítványokat, amelyeket később konkrétumként és számszaki szempontból is benyújtottam arra nézve, hogy valóban növekedhessen az egyének döntési szabadsága a nyugdíjuk megteremtésére.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť