UNGÁR KLÁRA

Full text search

UNGÁR KLÁRA
UNGÁR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Torgyán József hozzászólásához, Kis Gyulához és Pusztai Erzsébethez szeretnék fél-fél percben szólni. Úgy látszik, Torgyán József figyelmét az előbb elkerülte az az indítvány, amely kapcsán a preambulumról elkezdtünk beszélni. Pusztai Erzsébet indítványa minden bizottság támogatását, sőt, az előterjesztő támogatását is élvezi. (Derültség a kormánypártok részéről.) Heves és komoly vita alakult ki ezekben a bizottságokban, és aztán mégiscsak megkapta a támogatást az indítvány.
Kis Gyula valami olyasmiről beszélt, hogy ez a törvény nem garantálja a következő 40 évre, hogy a költségvetés a társadalombiztosítás hiányát kifizesse. Ez az indítvány, amelynek kapcsán erről szó van, sem azt nem mondja, hogy egy évre garantálja, sem azt nem mondja, hogy 40 évre; tehát amíg a törvény hatályban van, addig bizony a társadalombiztosítás hiányát a költségvetésnek ki kell fizetnie. Azt gondolom, hogy Kis Gyula valamifajta félelmet belevetített, ami ebből a törvényből nem következik. Saját aggodalmait belevetítette ebbe a törvénybe. Itt azért hét év óta nemcsak a törvények garantálják, hanem a pártok is és a gyakorlat is, hogy a társadalombiztosítás hiányát a költségvetés kifizeti. Ahogy Csehák Judit az előbbi felszólalásában említette, más helyen, a törvény más helyén, a zárszámadás kapcsán még egy garanciális elem szerepel.
Pusztai Erzsébetnek muszáj elmondanom, hogy az a probléma, hogy a társadalombiztosítástól elvenne a mindenkori Pénzügyminisztérium, amely minisztériumnak az a természete, hogy állandóan takarékoskodni akar, és állandóan el akar venni mindenhonnan pénzt - már a kiadások közül. A nyugdíjemelés szabályait viszont szintén a törvények garantálják, hiszen csak az elmúlt napok, hetek vitáit kell figyelemmel kísérni, hogy mi is legyen a törvényben az új szöveg a nyugdíjemeléssel kapcsolatban. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az SZDSZ soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť