UNGÁR KLÁRA

Full text search

UNGÁR KLÁRA
UNGÁR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. 1991-ben az országgyűlési határozat megfogalmazta azt az igényt, hogy önkéntes pénztárak létrejöjjenek, illetve ezt később egy '93. évi törvény fogalmazta meg, de az, hogy önkéntesen, önkéntes alapon a nyugdíjrendszer kiegészülhessen. Ez a jelenlegi reformnak mondjuk a harmadik vagy inkább a negyedik lába, mert az első a szociális rendszer, a felosztó-kirovó rendszer megreformált formái, illetve a tőkefedezeti rendszer, és utána a végén jön a már több éve meglévő önkéntes pénztári rendszer. Miután '93-ban erről törvény született, '94-97 között pedig igen sok ilyen önkéntes pénztár az emberek önkéntes vállalása alapján és a pluszforintjaikkal - persze nagyon komoly adókedvezményekkel, illetve társadalombiztosítási-járulékkedvezményekkel - működik, ezért valamit, ami van igenelni, és azt mondani, hogy az a reform, számomra legalább is furcsa.
Itt még egy lehetőséget lehetne reformnak nevezni. Ez pedig az, hogy a kötelező bevezetés helyett annak a tb-járulék-mértéknek vagy -nagyságnak, amit ma is kötelező fizetni, egy részében eldönthetné az összes állampolgár - tehát a frissen munkába lépő is -, hogy a társadalombiztosításba fizeti-e vagy pedig a magánpénztárak egyikébe. Ez lenne még a kormány-előterjesztéshez, illetve a valósághoz képest egy harmadik megoldás.
De szeretném Kósa Lajos figyelmét fölhívni, hogy nem az önkéntestől és a kötelezőtől függ az intézményrendszer. Ha önként lehetne választani a frissen munkába lépőknek is a társadalombiztosítási önkormányzat, illetve a magánpénztárak között, akkor is ugyanolyan intézményrendszert kellene fölépíteni, illetve ugyanazt az intézményrendszert kellene most szabályoznunk, mint amilyen egyébként a mai nap - gondolom a késői órákban - a harmadik törvény kapcsán majd fölmerül.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť