SZABÓ SÁNDORNÉ

Full text search

SZABÓ SÁNDORNÉ
SZABÓ SÁNDORNÉ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hölgyeim és Uraim! E parlamenti ciklus fontos törvényét tárgyaljuk jelenleg. Kósa Lajos képviselőtársamnak szeretném azért elmondani, hogy a reklámtörvény kapcsán a szociális és egészségügyi munkacsoport és a szociális és egészségügyi bizottság végig konzekvensen a dohányzás ellen, illetve annak reklámja ellen lépett fel. Ezt csak zárójelben szerettem volna elmondani rögtön azután, hogy ő megrótta a kormánykoalíciót.
A parlamenti patkó mindkét oldalán ülőket aggasztja a lakosság romló egészségi állapota. A dohányzás az egyik felelőse ennek a romlásnak. Az Amerikai Egyesült Államokban és a fejlett nyugati országokban évtizedekkel ezelőtt felismerték a dohányzás súlyos veszélyét a társadalomra, ezért ott erőteljesen fellépnek a dohánygyártókkal szemben. Az Egyesült Államok egészségügyi minisztériuma által kezdeményezett és irányított dohányzás elleni harc hatására 10 év alatt 25 százalékkal csökkent a dohányosok aránya, s ennek hatására 25 százalékkal a rákos és érrendszeri megbetegedéseknek a számaránya is.
Mi fáziskésésben vagyunk. Egyrészt az idén elfogadott és az előbb már hivatkozott reklámtörvény liberalizálta a dohányzás reklámozását, másrészt az egészséges életmód iránti igény még nem hatja át teljesen társadalmunkat. Ma, '97-ben Magyarországon minden második felnőtt férfi és minden negyedik felnőtt nő dohányzik. Ma Magyarországon, úgy gondoljuk, a helyzet tarthatatlanná vált. A fogyasztás fejenként évente 3300 szál cigaretta a teljes lakosságra számítva.
Ennek hatására a lakosság egészségügyi kockázata óriási. De a dohányzás évente közvetlenül 20-25 ezer honfitársunk haláláért is felelős, és ennek többszöröse a dohányzással összefüggésbe hozható megbetegedések száma. A tüdőrák, az agyvérzés és a koronáriás szívbetegségek jelentős mértékben vezethetők vissza közvetlenül a dohányzásra. A gyermekvállalásra a várandós anya dohányzása jelenti a legnagyobb veszélyt, ezt kollégáim már említették de azt nem mondták, hogy például a magzat végtaghiánya kétszer gyakoribb, mint egy nem dohányzó anya esetében, és a magzatelhalálozás emiatt tizennyolcszor gyakoribb, mint a rettegett rubeóla miatt.
Egyetlen cigaretta elszívása során körülbelül 2 liter füst keletkezik. Ennek legismertebb összetevője a nikotin. A dohányos kátrányanyagokat is a tüdejébe szív, tíz év alatt körülbelül 1 kilogrammot. Ennek 70 százaléka le is rakódik. De ezt a füstöt nemcsak az nyeli, aki szívja a cigarettát, az is, aki nem akar "hódolni" ennek a szenvedélynek.
Ez a törvénytervezet nem a dohányos jogait akarja csorbítani, hanem a testi egészséghez és az egészséges környezethez való alkotmányos alapjogot védi. A tegnapi szavazásokkal már elfogadott egészségügyi törvény kimondja: "A nép egészsége közügy". Ehhez viszonyítva csak alárendelten érvényesülhet a dohányzás joga. A passzív dohányzás káros volta is bizonyítást nyert.
Tehát e törvény elfogadása után és a bevezetés 3-5 éves türelmi ideje után már a zárt légterű közforgalmi helyiségben nem lehet dohányozni, csak a kijelölt helyiségekben.
E törvénynél a papír mindent elbír. Azonban nem a papír kitöltése e törvény célja, hanem a betarthatóság, elfogadás, elfogadhatóság! Nem a dohányzók és nemdohányzók szembeállítása a cél, hanem a társadalmi elfogadottságnak megfelelő törvényi szabályozás. Tavaly volt egy felmérés Magyarországon és 80 százalékban válaszolták a megkérdezettek azt, hogy szeretnék, ha a dohányzás korlátlan lehetőségét törvényi úton keretek közé lehetne terelni.
A magyar nyelv nagyon gazdag, szólásai, közmondásai fontos dolgokat fejeznek ki tömören. Az alkalom szüli a tolvajt - és e törvény kapcsán ezt a mondást is értelmezhetjük. Az alkalmakat kell ritkítani, nehezebben elérhetővé tenni, s talán csökken a "tolvajok" száma. Különösen igaz ez a gyermek- és ifjúkorban lévőkre is. Ezért elfogadható számomra és számunkra a teljes tiltás az iskolákban, illetve a bentlakásos gyermekintézményekben. A teljesíthetőség és a számonkérhetőség miatt azonban a felsőoktatási intézményekben már megoldhatatlan a teljes tiltás.
Még ha az első lépés is ez a törvény, akkor is nagy jelentőségű, hiszen az alkotmányban rögzített jogból indul ki, az egészséghez fűződő jogból. Szemléletében, megvalósíthatóságában, szabályozási célkitűzéseiben, reményeim szerint e Ház falain kívül is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) társadalmi elfogadottságot jelenít meg.
(14.50)
Még egy mondatot, elnök úr! Jó érzés lenne 5-10 év múlva e törvény pozitív hatásaként azt hallani: jelentősen csökkent a dohányzásra visszavezethető halálozások száma és aránya hazánkban.
Tegyünk meg mindent, kérem képviselőtársaimat, hogy így legyen. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť