DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Bihari Mihály felszólalásának egy részletére térnék ki: ma van 49. évfordulója, hogy az Egyesület Nemzetek Szervezete elfogadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Ez egy ritka jelenség, s történelmünkben az első eset, hogy több évszázados filozófiai viták után tudták egybefoglalni az embernek azon jogait, amelyek nemcsak ebben az évszázadban, de a következő évezredben is irányadók lesznek - különösen két tekintetben:
Az egyik az ember méltóságának megbecsülése, a szabad véleménynyilvánítás, a sajtószabadság, a gyülekezési és egyesülési jog. Nem utolsósorban szeretném felhívni az igen tisztelt Országgyűlés figyelmét: itt elhangzik ez a fontos kiáltvány, de sajnálatosan - a kormány hibájából és elsősorban a művelődési miniszter hibájából - ezt nem ismertetik a diákokkal. Nem akarom a főpolgármestert is belevonni, bár őt is felkértem erre az ügyre - de ez nem ide tartozik. De teljesen ismeretlen a magyar ifjúság előtt! Mikor tanulják meg ezen jogok gyakorlatát, ha nem fiatal korban?
Még egy megjegyzést tennék: nem elég a jogot gyakorolni. Meg kell tanítani, hogy a másik, az embertársaim iránt a felebaráti szeret szellemében cselekszem. A világ nagy bajai, problémái - itt mellettünk a jugoszláv problémák egy része - azon alapszik, hogy semmi tiszteletet nem adnak a másik ember jogának. Az alkotmány-előkészítő bizottságban sajnos nem tudtam elérni, hogy ez a fontos szó benne legyen, hogy a felebaráti szeretet jegyében cselekedjünk egymás iránt, annak ellenére, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában - amelyet ateisták, szocialisták, keresztények, konzervatívok, liberálisok szavaztak meg - benne van, hogy a testvériség szellemében cselekedjünk egymás iránt.
Arra kérem az Országgyűlést, hogy a kormány igenis intézkedjen, hogy az ifjúság ezt megismerje, és még nem késő, hogy az alkotmányunkban benne legyen az a szó, hogy egymás, a polgárok iránt a felebaráti szeretet szellemében cselekedjünk.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť