DR. WEKLER FERENC

Full text search

DR. WEKLER FERENC
DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetsége nevében szeretném közölni, hogy örülünk annak, hogy ez a javaslat még az idén a Ház elé került, örülünk annak, hogy a Ház kísérletet tesz egy több éve fennálló probléma megoldására, jelesül a magyarországi nemzetiségi képviselők lehetőséget kapnak arra, hogy a Parlamentben helyet foglaljanak, amennyiben a Ház a következő hetekben ebben a törvényben szavazni tud.
A magunk részéről szeretnénk elérni, hogy az év végi törvényalkotás folyamatában ez még lehetővé váljon, illetve szeretnénk elérni, hogy a következő év elején a parlament dönteni tudjon. Támogatjuk azt a javaslatot, amelyet a kormány beterjesztett, annál is inkább, mert ennek a kialakításában aktívan közreműködtünk, a szocialista frakció képviselőivel közösen dolgoztuk ki az alapelveit, és örültünk annak, hogy az ellenzéki pártok közül a Fidesz is részt vett az előkészítés folyamatában, sőt, a Kisgazdapárt is támogatta fő vonalaiban ezt az elképzelést.
A beterjesztett javaslat majd' minden pontjával egyetértünk, de nem értünk egyet a létszámhatárral. Szeretnénk magunkat tartani a négy párt, négy frakció képviselői által megállapított 7500-as limithez, azt szeretnénk, ha a parlamentbe kerüléshez a nemzetiségi listára leadott 7500 szavazat lenne szükséges. Remélem, hogy a vita során lehetőség nyílik ennek a konszenzussal történő kialakítására.
Örülünk annak, hogy a kormány fölvállalta a frakciók által megfogalmazott szöveget, és örülünk annak, hogy lehetőséget kapnak a nemzetiségek a listaállításra. Örülünk annak, hogy Magyarországon a nemzetiségek egy választókörben indulhatnak, és ez Magyarország egész területe, ami kis könnyebbséget jelent a nemzetiségek számára. Örülünk annak is, hogy a nemzetiségekre leadandó szavazatokhoz az állampolgároknak egy kis aktivitást kell kifejteniük, el kell kérniük a törvényjavaslat szerint a szavazócédulát a szavazóhelyiségben. A szavazóhelyiségek mindegyikében a javaslat szerint erre az állampolgárok figyelmét hirdetményekben föl kívánjuk hívni. Annak is örülünk, hogy a javaslat az arányosság elvén is alapul, ami lehetővé teszi egyrészt azt, hogy a nagyobb nemzetiségi létszámmal rendelkező magyarországi kisebbségek több parlamenti képviselőt juttathatnak vagy juttathassanak a parlamentbe, amennyiben megfelelő támogatottság áll mögöttük, a kicsiknek pedig lehetőségük nyílik arra, hogy listáik kapcsolásával szintén közvetlenül részt vegyenek a parlament munkájában.
Ezután azt is szeretném jelezni, hogy természetesen tisztában vagyunk a javaslat problémáival is, illetve az egész ügy problémájával. Ez az Országgyűlés politikai pártokon alapuló összetétellel jött létre az elmúlt években, és ebben a nemzetiségi képviselők megjelenése a működés tekintetében bizonyos zavarokat okoz. De azt gondoljuk, hogy ezek a zavarok megfelelő politikai bölcsességgel kiküszöbölhetők, és azt gondoljuk, azt várjuk a parlamentbe kerülő kisebbségi képviselőktől, hogy tisztában lesznek a lehetőségeikkel és azzal, hogy őket nemzetiségiek fogják a parlamentbe küldeni, és ők a nemzetiségek érdekeit fogják itt képviselni. Azt gondolom, ha ezzel mindenki tisztában van, akkor a jövendő parlament működésében nem lehetnek és nem merülhetnek fel problémák.
Összefoglalva: a Szabad Demokraták Szövetsége támogatja a kormány benyújtott javaslatát, és reméli, hogy a parlament végszavazással lehetővé fogja tenni, hogy a '98-as májusi választásokon a nemzetiségek nemzetiségi listákról képviselőket küldhessenek a magyar Országgyűlésbe.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť