NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Többen vetették fel, hogy milyen külpolitikai dimenziója, beágyazottsága van ennek a problémának: erről én nem szóltam. De már Gellért Kis Gábornak a hozzászólása is arra sarkallt, hogy ezzel kapcsolatban egy mondat erejéig reagáljak, amikor is úgy fogalmazott, hogy a szomszédos országok ennek a kérésnek a teljesítését milyen módon követelik Magyarországtól.
Én azt szeretném leszögezni: úgy látom, afelől nagyon keveseknek lehet megalapozott kétsége, Magyarország jó úton halad afelé, hogy a kisebbség intézményrendszerét tekintve valóban egyre inkább kisebbségi mintaállammá váljon. Jó úton halad, ezen az úton egyébként végig kell menni, és nyilvánvalóan azokat a szociológiai, gazdasági problémákat kezelni kell, amelyek ezen a területen előtte állnak. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy semmilyen reciprocitási elvet nem szabad Magyarországnak elfogadnia a kisebbségpolitika területén. Tehát például az a felvetés, ami nemrégiben fogalmazódott meg Meiar miniszterelnök részéről, és nem kapott eléggé egyértelmű elutasítást a magyar miniszterelnök részéről, hogy majd olyan kisebbségi nyelvtörvény lesz Szlovákiában, amilyet Magyarországon el fognak fogadni. Azt hiszem, ebbe a zsákutcába nem szabad belemenni! Az állampolgárokat az alapvető emberi jogaik tekintetében saját jogukon illetik meg jogok: ez semmilyen módon nem függhet attól, hogy bármilyen külső előfeltétel teljesül-e vagy pedig nem.
Természetesen ennek a kisebbségi parlamenti képviseletnek lesz kihatása a határon túli magyarokra, a szomszédokra. Én bízom abban, a határon túli magyar testvéreinknek erőt fog adni az, hogy az anyaország ezt a kérdést méltóképpen kezeli. Ugyanakkor abban is bízom (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy a szomszédaink számára egyfelől megnyugvást fog jelenteni, hogy Magyarországon egy kisebbségbarát politika van, másfelől pedig (Az elnök a csengő újbóli megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) arra fogja sarkallni a szomszédainkat ezt a jogalkotás, hogy felszámolják azt a kisebbségi diszkriminációt, ami egyébként sok esetben évtizedes múltra tekint vissza.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť