DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Örvendetes tény az, hogy a felszólaló ellenzéki politikusok, képviselők is támogatják, és egyetértenek azzal, amit a magyar kormány eddig tett, és közös sikernek tekintik Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalásainak várható tavaszi megkezdését. Ennek mindannyian nagyon örülünk, és azt hisszük, hogy a mai napon a mai sikerek és bejelentések fényében ennek van alapvetően helye. Nem szerencsés az, hogy ellenzéki oldalról gyakran megfogalmazzák a kételyeiket és a gyanakvásukat a magyar kormány stratégiáját illetően, már eleve bejelentik azt, hogy a magyar kormány nem a nemzeti érdekek képviseletéből fog kiindulni, és eleve ilyen feltételezéseknek adnak hangot.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezek a tárgyalások csak a tavasz folyamán fognak elindulni. Biztosíthatom önöket arról, hogy mind a kormánypártoknak, de mind az egész országnak az az érdeke, hogy közösen, együtt alakítsuk ki az álláspontunkat, és együtt képviseljük azt, ami a legjobb tudásunk, legjobb lelkiismeretünk szerint a nemzet érdekét szolgálja. Ezért kérem, hogy előre, gyanakvással ne kérdőjelezzék ezt meg!
Azzal sem érthetünk egyet, amelyet Pokorni képviselőtársunk az imént fogalmazott meg a parlament kizárásával kapcsolatban. Magyarországon világos alkotmányos berendezkedés alakult ki, a hatalmi ágak világos és egyértelmű megoszlásával. A hatalmi ágak megoszlása azt jelenti, hogy a kormányzatot terheli a végrehajtás felelőssége, a tárgyalásokat a kormányzat fogja végezni. Ugyanakkor Kovács László külügyminiszter úr és más kormánytényezők már többször és hangsúlyozottan kijelentették - rögtön a bejelentést követő napon is -, hogy számítanak a magyar parlament részvételére, a magyar parlamentre fontos szerep hárul. Folyamatos egyeztetések lesznek, a magyar parlament ellenőrizheti a tárgyalások folyamatát - de ne keverjük össze a funkciókat! Ez közös érdekünk. Nem tudjuk, hogy '98 után ki fog kormányozni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), de akkor is az lesz az ország érdeke, hogy a végrehajtás és a törvényhozás között ilyen zavarok ne keletkezzenek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť