ELNÖK (dr. Kóródi Mária)

Full text search

ELNÖK (dr. Kóródi Mária)
ELNÖK (dr. Kóródi Mária): Az ajánlás 3. pontjában Farkas Imre és képviselőtársai a törvényjavaslat 6. § (4) bekezdéséből elhagyni javasolják a társasággal kötött tartós polgári jogi szerződés alapján a társaság javára tevékenykedő szövegrészt. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 23 igen szavazattal, 221 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 11. és a kiegészítő ajánlás 2. pontjai alternatív megoldást javasolnak a törvényjavaslat 22. § (1) bekezdése módosítására. Torgyán József indítványa szerint vezető tisztségviselővé vagy felügyelőbizottsági taggá egy személy legfeljebb két gazdasági társaságnál választható meg. A gazdasági bizottság elhagyni javasolja a rendelkezésből az erre irányuló szövegrészt.
Először a gazdasági bizottság indítványáról határozunk a kiegészítő ajánlás 2. pontja szerint. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 67 igen szavazattal, 184 nem szavazattal, 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most Torgyán József indítványát teszem fel szavazásra az ajánlás 11. pontja szerint. Frakciókérésre szavazunk. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm. (Az eredményjelző táblán megjelenő eredmény: 61 igen, 195 nem, 10 tartózkodás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 61 igen szavazattal, 195 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta... (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Nem fogadta el!) - bocsánat, nem fogadta el. (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: 10 tartózkodás volt!)
Az ajánlás 12. pontjában Torgyán József a törvényjavaslat 23. § (3) bekezdésének más megfogalmazását javasolja. A rendelkezés a gazdasági társaság tisztségviselőire irányadó összeférhetetlenségi szabályt ír elő. Frakciókérésre szavazunk.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 45 igen szavazattal, 196 nem szavazattal, 23 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 19. pontjában Tardos Márton a törvényjavaslat 33. § (1) bekezdésének módosítását javasolja, amelyben az rt. és a kft. meghatározott típusú jogügyleteinek, illetve jognyilatkozataik érvényességének előzetes jóváhagyását szabályozó rendelkezést terjeszt elő. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 39 igen szavazattal, 211 nem szavazattal, 19 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 24. és 25. pontjaiban található indítványok egymás mellett is elfogadható javaslatokat tartalmaznak a törvényjavaslat 49. §-a (2) bekezdésének módosítására. A 24. és ezzel összefüggő 26. pontokban Brúszel László javaslatában a kétszemélyes gazdasági társaság esetén is lehetőséget ad bármelyik tag kizárására. A 25. pontban Farkas Imre és képviselőtársai a 49. § (2) bekezdésének módosításával azt javasolják, hogy ne legyen kizárható az a tag, aki a szavazatok többségével rendelkezik.
Először tehát a 24. és 26. pontokról határozunk, amelyeket az alkotmányügyi bizottság támogat, a többi bizottság nem támogat. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatokat 79 igen szavazattal, 193 ellenszavazattal, 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most a 25. pontot teszem fel szavazásra. A gazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 74 igen szavazattal, 201 ellenszavazattal, 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 38. pontban Serfőző András a törvényjavaslat 77. § (2) bekezdését az egyesülő gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek írásbelibeszámoló-készítési kötelezettségére utaló rendelkezéssel kívánja kiegészíteni. A bizottságok támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 126 igen szavazattal, 142 nem szavazattal, 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 46. pontban Farkas Imre és képviselőtársai a törvényjavaslat 179. § (2) bekezdésének módosításával azt javasolják, hogy a zártkörűen működő részvénytársaság is bocsáthasson ki bemutatóra szóló részvényt. A tartalmi összefüggésekre figyelemmel együtt határozunk a kiegészítő ajánlás 24. pontjában szereplő indítványról is. A gazdasági bizottság a kiegészítő ajánlás 24. pontját támogatja, az ajánlás 46. pontját nem támogatja. A többi bizottság pedig egyik pontot sem támogatja.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatokat 46 igen szavazattal, 215 nem szavazattal, 25 tartózkodás mellett nem fogadta el.
(19.00)
A 48. pontban Farkas Imre és képviselőtársai a törvényjavaslat 185. § (1) bekezdéséből elhagyni javasolják azt a rendelkezést, amely szerint az egy részvényhez kapcsolódó szavazati jog nem haladhatja meg a névértékhez igazodó szavazati jog tízszeresét. A gazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 70 igen szavazattal, 203 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 52., 56., valamint a kiegészítő ajánlás 21. egymással összefüggő pontjaiban Farkas Imre és képviselőtársai a törvényjavaslat egészében a dematerializált értékpapírok nyomdai úton előállított részvénnyé alakításának lehetőségét terjeszti elő. A gazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatokat 50 igen szavazattal, 227 nem szavazattal, 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az 57. és 58. pontokban Serfőző András a törvényjavaslat 251. § (2) bekezdésének módosítását, valamint új bekezdéssel történő kiegészítését javasolja. Ezekben a részvények jegyzési elsőbbségére vonatkozóan terjeszt elő szabályokat. A bizottságok támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatokat 135 igen szavazattal, 130 nem szavazattal, 24 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az 59., 60. és 61. pontok egymás mellett is elfogadható megoldásokat javasolnak a törvényjavaslat 299. § (3) bekezdésének módosítására, illetve kiegészítésére.
Az 59. pontban Serfőző András azt javasolja, hogy a kft., illetőleg a részvénytársaság a törvény hatályba lépését követő két év elteltével a cégjegyzékben vezetett adatai első változásakor legyen köteles törzstőkéjét kiegészíteni. A tartalmi összefüggésekre figyelemmel együtt határozunk a 63. pontban szereplő indítványról is. A gazdasági és a költségvetési bizottság támogatja, az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatokat 96 igen szavazattal, 181 nem szavazattal, 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 60. pontban Hidasi Rezső a törvényjavaslat 299. § (3) bekezdésének kiegészítését javasolja. Lényege: ha a törzstőke kiegészítése a folyó gazdálkodás nyeresége terhére történik, teljes körű adómentességet élvez. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 44 igen szavazattal, 233 nem szavazattal, 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 61. pontban Hankó Faragó Miklós a törvényjavaslat 299. § (39) bekezdésének kiegészítését javasolja, amelyben a törzstőkenövelés esetében meghatározott illeték kiszámításának szabályára tesz javaslatot. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 74 igen szavazattal, 213 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 62. pontban Serfőző András a törvényjavaslat 299. § (8) bekezdésének kiegészítését javasolja. Javaslata szerint már fennálló igazgatósági tagsági jogviszony esetén a megbízás lejártáig lehet vezető tisztségviselői feladatokat munkaviszony keretében ellátni. A gazdasági és a költségvetési bizottság támogatja, az alkotmányügyi bizottság nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 69 igen szavazattal, 215 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A második kiegészítő ajánlás 1. és 2. pontjaiban az alkotmányügyi bizottság a törvényjavaslat 298. § (1) bekezdésének, valamint 306. §-ának kiegészítését javasolja. Ezekben az egyes jogi személyek vállalatának közhasznú társasággá történő átalakítására terjeszt elő szabályozást. A gazdasági bizottság támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatokat 263 igen szavazattal, 21 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett elfogadta.
A kiegészítő ajánlás 16. pontjában a gazdasági bizottság a törvényjavaslat 303. § (1) bekezdésében a polgári törvénykönyv 28. § (1) bekezdésének kiegészítését javasolja azzal, hogy az államot a Magyar Államkincstár képviseli.
Tartalmi összefüggésre figyelemmel együtt határozunk a kiegészítő ajánlás 23. pontjáról is. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatokat 59 igen szavazattal, 231 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 66. pontban Tardos Márton a törvényjavaslat 315. §-ában a privatizációs törvény 24. § (3) bekezdésének kiegészítését javasolja. Ebben az ÁPV Rt. által egyszemélyes társaság alapítására irányadó szabályt terjeszt elő. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 60 igen szavazattal, 220 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.
(19.10)
Tisztelt Országgyűlés! A határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyről kellett volna, de nem határozott az Országgyűlés. (Nincs jelentkező.) Ilyen jelzés nem érkezett.
Tisztelt Országgyűlés! A zárószavazásra várhatóan jövő heti ülésünkön kerül sor.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť