CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Több módosító indítvány van ebben a szakaszban, amely azt a célt szolgálja, hogy a közhasznú szervezetekben biztosítsa a nonprofit jelleget, vagyis a profitszétosztás tilalmának garanciáját, és ehhez kapcsolódóan bizonyos összeférhetetlenségi szabályokat fogalmazzon meg.
Úgy látom, hogy a kormány, a bizottságok és a módosító indítványokat előterjesztő képviselők között meglehetősen nagy a véleménykülönbség a tekintetben, hogy milyen irányban kell a törvényjavaslat szövegét változtatni. Számos módosító indítvány az összeférhetetlenségi szabályok újabb és újabb variációját és tárházát próbálja megfogalmazni ebben a törvényszakaszban - egyébként nagyjából a 8. §-tól a 21. §-ig terjedő részről van szó -, és vannak módosító indítványok, amelyek egyszerűsítéseket, bizonyos szakaszok elhagyását indítványozzák a törvény szövegéből. Tehát két ellentétes irányú módosítóindítvány-csomagról van szó.
Én most nem nevezném meg képviselőtársaimat, hogy melyik csomagot kik adták be, gondolom, mindenki számára végigolvasható, nem szeretném ezzel az időt rabolni. De jelezni kívánom azt a szemléleti különbséget, amely e két módosító indítványcsomag között világosan látható. Az egyik filozófia ugyanis az, hogy meg kell rendszabályozni ezt a nonprofit szektort, olyan szabályegyüttest kell alkotni az összeférhetetlenségi szabályok körében, amely teljes mértékben ellenőrizhetővé, szabályozottá teszi a civil világot Magyarországon. A másik felfogás azt mutatja, hogy a legjobb ellenőrzés a nyilvánosság, hogy nem kell megbéklyózni az 50 ezer szervezet mindennapi életét - mert nem lehet 50 ezer szervezetre érvényes szabályokat oly módon alkotni, hogy az minden részletre kiterjedjen -, hanem inkább a szemléletmód, a nyilvánosság felé tolná e szervezetek működését és gazdálkodását, és megpróbálná egyszerűsíteni azokat az összeférhetetlenségi szabályokat, adminisztrációs terheket, amelyek a szervezetekre hárulnak.
Némi meglepetésemre az előterjesztő, a kormány jellemzően nem az egyszerűsítő, hanem a további összeférhetetlenségi szabályokat megállapító módosító indítványokat támogatta. Azért kértem most szót ebben a vitaszakaszban, hogy a kormánynak azt ajánljam, gondolja újra ezt az álláspontját. Láthatóan több módosító indítvány tekintetében maga is hezitált, egyes bizottságokban igennel, más bizottságokban nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy támogatja-e a módosító indítványt.
Ez a hezitálás, gondolom, még tart, és arról szeretném a kormányt meggyőzni, hogy olyan törvényre van szükség, amely alkalmazható '98. január 1-jétől és nem tartalmaz olyan paragrafusokat, mint ami jelenleg a 10. § (1), (2) bekezdése, amely teljesen felesleges tilalmakat állít. Azért feleslegeseket, mert nem nyilvántartott és következményekkel nem járó tilalmakat fogalmaz meg a törvény. Olyan tilalmakat pedig jó lenne elkerülni, amelyek ellenőrizhetetlenek és az ellenőrzésük után pedig, ha végül is tetten ért egy törvénysértést, akkor pedig semmilyen következménnyel nem járna. Úgy gondolom ezért, fontos lenne, hogy az egyszerűsítő módosító indítványokkal kapcsolatos álláspontját a kormány újraértékelje.
(22.30)
A másik módosító indítvány, amiről rövidebben szólnék, a 136. sorszámot viselő, a közhasznú szervezetek köztestületének létrehozását megengedő módosító indítvány, amelyet az előterjesztő nem támogatott. Én viszont szeretném figyelmébe ajánlani, hogy magam ezt a módosító indítványt közel 30 nyilvános alkalommal közel ezer szervezet képviselőjével véleményeztettem annak érdekében, hogy felelősségteljesen nyújtsuk be képviselőtársainkkal közösen. Ezen a közel 40 alkalmon, közel ezer képviselővel lezajlott konzultáción - ha ilyen késői órán kellően bátor az ember és meg kell fogalmazni valami arányt, akkor azt kell hogy mondjam - mintegy 90 százalékos támogatottságot kapott az, hogy a törvény engedje meg a közhasznú szervezeteknek a saját önigazgató szervük létrehozását, és tegye lehetővé, hogy ez köztestület formában működjön.
Mint ahogy a magyar sportban működik Magyar Olimpiai Bizottság, mint ahogy számos szakmai ágazatban működik önigazgató szerv, úgy gondolom, hogy a közhasznú szervezetek joggal igénylik, hogy létrehozhassanak egy olyan köztestületet, amely egy sor kérdésben a nem létező, ma állam által el nem látott funkciókat gyakorolhatná. Vagyis egy ilyen köztestület nem fosztaná meg egyetlenegy jelenlegi hatáskörétől sem az államot, hacsak az Országgyűlés távlatilag nem fosztaná meg attól, hogy a költségvetési támogatás felosztásáról egyedileg döntsön, amitől hét év óta nem tud megszabadulni, mint nyűgös tehertől, de az összes többi kérdésben nem venne át a köztestület állami funkciót, viszont ellátna olyan funkciót, amely a szervezetek számára szükséges. Ezért a módosító indítványhoz egyébként pontosító jelleggel egy kapcsolódó módosító indítványt is benyújtottam.
Tisztelettel kérem a kormányt, hogy fontolja meg ennek a javaslatnak a támogatását. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť