CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Azért kértem két percben szót, mert úgy tűnik, rövid volt az idő Molnár Péter képviselőtársam számára, hogy tanulmányozza a 136. módosító indítványt, mert néhány olyan érvet hozott fel itt hozzászólásában, ami nem vitatkozik a javaslattal - merthogy a javaslatban nincs olyan, amivel vitatkozni méltóztatott.
Azt mondta ugyanis, hogy ez egy újabb ernyőszervezet lenne, egy csúcsernyőszervezet. A javaslat nem szól ernyőszervezetről, sőt, szervezetről sem, hanem egy köztestületről szól. A javaslat szerint ugyanis nincsenek tagjai ennek a szervezetnek, merthogy nem szervezetről, hanem egy testületről van szó, amit a közhasznú szervezetek egy háromlépcsős eljárásban választanak meg. Tehát nincs kötelező tagság, nem ernyőszervezet, hanem egy egészen más konstrukció, ami ebben a 136. javaslatban szerepel. Önkéntes társulásról van szó. Igen, maga a választási eljárás abszolút önkéntes a javaslat szerint. Aki akar, részt vesz benne, aki nem akar, nem vesz részt benne.
Felvetette azt, hogy aki nem vesz részt benne, arra vonatkozóan esetleg kap lehetőséget ez a köztestület, hogy akár források fölött, akár bizonyos adminisztratív teendők fölött rendelkezzen. Csak zárójelben jegyezném meg, hogy azon választópolgárok is fizetnek adót Magyarországon, akik nem vettek részt az országgyűlési képviselői választásokon, azt hiszem, még sincs lelkiismeretfurdalásunk azért, hogy rájuk is kivetjük az adót.
(22.40)
Úgy gondolom, van lehetőség arra, hogy egy ilyen szervezetet bizonyos általános mechanizmusok működtetésével hatalmazzunk fel. Ráadásul szeretném képviselőtársam figyelmébe ajánlani, hogy nincs szó arról, hogy ez a szervezet, pontosabban ez a köztestület pénzt osszon, hanem egy döntéshozó mechanizmus működtetése lenne a feladata.
Utoljára - és elnök úr hozzájárulását kérem egy 10 másodperces túllépéshez -: ma Magyarországon nem hozzáférhető a közhasznú szervezetek létesítő okirata és éves közhasznúsági jelentése. A törvény után sem lesz nyilvános, amennyiben nem teremtünk egy helyet, ahol ez megtekinthető, lemásolható, egyáltalán hozzáférhető. Úgy gondolom, ez a méltó hely, amely független az államtól, független a hatóságoktól, magának a szektornak a köztestülete.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť