CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Mindössze három dologra szeretnék reagálni. Az az ominózus mondat az új 26. § (2) bekezdésében, hogy a közhasznú szervezetek köztestülete közhasznú szervezet, semmilyen más okból nem került a módosító indítványba, mint amiatt, mert a törvényjavaslat 2. §-a a köztestület esetében csak akkor teszi lehetővé a közhasznú szervezetként való elismertetést, ha ezt a köztestületet létrehozó törvény lehetővé teszi.
Vagyis ez az az törvény, amely most a köztestületet létrehozná, és ha ebben nem tennénk lehetővé, akkor az a komikus helyzet állna elő, hogy a köztestület nem lenne közhasznú szervezet. Ezért került ide ez a mondat.
A másik dolog, amire a pénzosztás tekintetben szeretném felhívni képviselőtársam figyelmét, hogy a javaslatunk nem azt mondja, hogy elosztja a költségvetési támogatásokat, hanem azt mondja, hogy kialakítja és működteti a közhasznú szervezetek költségvetési támogatását elosztó pályázati és döntési eljárásokat. Vagyis ez azt is jelentené, hogy végre nem egyedileg döntenek a szervezetekről valamifajta felkent, ilyen-olyan politikusok, hanem maguk a szervezetek egy belső egyeztetéssel alakítanak ki elosztó eljárásokat, mechanizmusokat, pályázatokat.
A harmadik, ami az önkéntességet kérdőjelezte meg: szeretném képviselőtársam figyelmébe ajánlani, hogy teljes mértékben nyitott a köztestület megválasztásának mechanizmusa, teljes mértékben önkéntes ennek a választási eljárásba való bekapcsolódása. A javaslat szerint valamennyi szervezet jelöltet állíthatna, és a lehető legszélesebb körű támogatottsággal bíró 30 személy lenne ennek tagja - nem is szervezetek. Éppen ezért az önkéntesség lényegesen nyitottabb, mint egy olyan ernyőszervezetnél, ahol az ernyőszervezet alapszabálya bizonyos korlátokat tartalmaz a tagok vagy nem tagok számára. Azt gondolom, hogy az önkéntesség teljes mértékben biztosított az eljárásban.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť