DR. MOLNÁR PÉTER

Full text search

DR. MOLNÁR PÉTER
DR. MOLNÁR PÉTER (SZDSZ): Tisztelt Országgyűlés! Reményem szerint utoljára kérem a további napirendi pontokra várakozók türelmét, ugyanis csak az önkormányzati választásokkal kapcsolatos észrevételekre szeretnék röviden válaszolni. Azt hiszem, egyértelműen indokolható az, hogy a közhasznú szervezetek ne csak országgyűlési, hanem önkormányzati választáson se állíthassanak jelöltet. Az indoka ennek egészen egyszerűen az, hogy a közhasznú szervezetek - elsősorban az adókedvezmények révén - olyan közpénzeket használnak a működésükhöz, amiket nem arra a célra kapnak, hogy valamilyen politikai célt próbáljanak elérni; márpedig az önkormányzati választások politikai célok jegyében is zajlanak.
Másrészről pedig, azt hiszem, nem lehet azt mondani, hogy mondjuk egy jelölt megválasztása az Országgyűlésbe, országgyűlési képviselőjelölt állítása súlyosabb politikai kérdés lenne, mint egy vidéki nagyváros, egy kisebb vidéki város vagy akár egy nagyobb budapesti kerület polgármesterének vagy befolyásos önkormányzati képviselőinek a megválasztása.
Az is súlyos politikai kérdés - és azt hiszem, a kisebb települések esetében talán eloszlathatja az aggodalmakat az -, hogy a javaslat természetesen nem zárná ki azt, hogy közhasznú szervezetek jelölteket támogassanak, tehát hogy jelezze, mondjuk, a városszépítő egyesület, hogy melyik jelöltet tartja olyannak, aki a legjobban szolgálná a város szépülését. Csak azt zárná ki a javaslat, hogy a városszépítő egyesület maga állítson jelöltet, egyszerűen azért, hogy a város szépítésére kapott közpénzeket ne politikai jellegű kampányra használja fel; úgyhogy ezért tartom megalapozottnak a javaslatot.
Köszönöm szépen. (Bauer Tamás tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť