DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek képviselő úrral abban, hogy a 4-es számú főút nemcsak az érintett térség, hanem az ország szempontjából is - és mint nemzetközi főközlekedési útvonal - kiemelkedő jelentőségű. Fejlesztésének szükségességét a forgalmi adatok is alátámasztják. E szempontokat is mérlegelve nyomatékkal hangsúlyozom: nem vesszük le napirendről a 4. számú főút fejlesztési programját. A forráshiányból eredő néhány átütemezési kényszer miatt a korszerűsítés megkezdésének bizonyos eltolódása egyáltalában nem jelenti azt, hogy az alföldi úthálózat fejlesztése során éppen a 4-es főút háttérbe szorult volna.
(15.30)
Az Útalap szűkös helyzete ellenére lehetőségeinkhez mérten az elmúlt időszakban igen nagy értékű beruházások valósultak meg. Néhányat említve a teljesség igénye nélkül: 1994-ben teljesen új nyomvonalon elkészült a 4-es főút Szolnok várost elkerülő szakasza, megépült az új Tisza-híd, amelyhez az Útalap jelentős hitelt igénybe vett, amelyet jelenleg is törleszt még.
1995-ben adtuk át a 4-es főutat és az M5-ös autópályát közvetlenül összekötő 405-ös főutat, amely hatalmas könnyítést jelent számos, 4-es főút mentén elhelyezkedő helység, város számára. 1995-ben kezdődött meg a 4-es számú főút Szolnok, Törökszentmiklós közötti szakaszának négysávosítása, első ütemként mintegy 100 millió forintos ráfordítással elkészült a Szolnok és a szajoli vasúti felüljáró közötti szakasz.
Számos további fejlesztés tart különböző fázisban, jelen pillanatban a tervezés különböző fázisaiban, illetve beruházási program szintjén. Ilyen: az úthálózat-korszerűsítési tervekben szerepel a 4-es főút vonalán teljes hosszában gyorsforgalmi út kiépítése; ez ügyben az érintett megyékkel jelenleg, és éppen most, a közelmúltban egyeztetések történnek. Készülnek a tervek a Vecsés, Üllő, Monor, Pilis települések együttes elkerülésére, ezek megvalósítását az M0-ás útgyűrűhöz kapcsolódóan azzal egy időben tervezzük. Ez lesz az egyik legközvetlenebb fejlesztése az M0-ás útgyűrűnek, amelyhez még bizonyos nyomvonalkérdések csatlakoznak, de gyakorlatilag rövidesen elkezdhető.
Említette képviselő úr Abony város kérdését. Az elkerülő út szakaszára a tervek már készen állnak, itt is a beruházási program rövidesen kezdődik.
Hasonló a helyzet Törökszentmiklós esetében. A beruházások: Abony 5,5-6 milliárd forint, tehát igen nagy összegű fejlesztésekről van szó, Törökszentmiklós közel 2 milliárd forint. 1999-ben, illetve 2000-ben ezek a fejlesztések indítandók.
Konkrét terveink között szerepel Hajdúszoboszlón elkerülő út. Ebben az évben megállapodásra jutottunk Debrecen önkormányzatával a 4-es út átvezetésére vonatkozóan. Mintegy 700 millió forintos ráfordítással folyamatban van az új szajoli felüljáró és a hozzá csatlakozó új két forgalmi sávos útszakasz építése. Forgalomba helyezés: 1998 tavaszán.
1998-ban a 4-es főút Szajol-Törökszentmiklós közötti fejlesztésére az Útalap további mintegy 700 millió forintot irányoz elő.
Úgy ítélem meg, hogy az elmondottak jól érzékeltetik: szó sincs arról, hogy a 4-es főút és térsége nem kapná meg a lehetőségeken belül megadható fejlesztéseket. Következő években kifejezetten prioritásként kezeljük a 4-es főút korszerűsítését. Én azt hiszem, hogy ezek eléggé meggyőző érvek. Ezen túlmenően még egyszer áttekintjük a 4-es főút további lehetőségeit, de ezeket mindenképpen terveinkben szerepeltetjük, amelyek meglehetősen - megítélésünk szerint - a lehetőségeink felső határán vannak.
Köszönöm kérdését (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), és kérem a válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť