DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A kisebbségi vélemény elmondásakor nehéz helyzetben vagyok, hiszen a jelentést mi magunk is kiválónak ítéltük meg, a jelentésen alapuló országgyűlési határozatot viszont szegényesnek.
A jelentés nagyon korrektül elmondja, hogy milyen veszélyes helyzet alakult ki a kábítószer területén, mennyire változott az elmúlt években részben a lefoglalt kábítószer mennyisége, részben a különböző bűncselekmények, illetve hogy mennyire veszélyes az a helyzet, hogy a tranzitországból célállomássá váltunk, és az is, hogy fokozatosan a fiatalabb korosztály veszélyeztetett. Ennek alapján nemcsak ellenzéki képviselők, hanem kormánypárti képviselők is elmondták fenntartásukat. Fenntartásukat abban, hogy miközben a jelentés egyértelműen a prevencióra hívja fel a figyelmet, a prevenció oktatásügyben, különböző civil szervezetekben való megjelenítésére, aközben az országgyűlési határozat igen szegényesen említi meg a prevenció fontosságát, erre nincs konkrét javaslata. Hadd idézzek egy kormánypárti képviselőtől, aki elmondta, hogy valójában, miközben a pedagógus-továbbképzésre több milliárd forintot költött a kormány, illetve adott a parlament az elmúlt évben, aközben nem jelent meg igazán átütő program a pedagógusok továbbképzésében a megelőzés területén.
De hasonló módon nem látjuk azokat a programokat, amelyek bevonják a szülőket - hiszen a családok megerősítésével lehetne igazán megóvni ezeket a fiatal gyerekeket -, nem látjuk azokat a programokat, amelyek bevonják a civil szervezeteket, a különböző diákszervezeteket, és nem látjuk azokat a programokat, amelyek az egyház segítségét kérik, hiszen a bizottsági előadó úr is elmondta, hogy valójában az egyház már a '70-es évektől kezdve foglalkozott a prevencióval.
(10.00)
A másik kifogásunk tulajdonképpen az országgyűlési határozattal szemben, és ismét szeretném mondani, hogy a jelentésben mindez szerepel - tehát a jelentésből készült országgyűlési határozat - hogy mindazokat a prevenció után következő intézkedéseket, amelyeket a kormánynak az elmúlt három évben el kellett volna végeznie, hogyan kívánja megvalósítani, mert igen félő, hogy az átszervezés kapcsán - amikor a koordinációs bizottság létre fog jönni a tárcaközi bizottság helyett - hosszú ideig a bizottság létrehozásával, működési rendjének a kialakításával fog foglalkozni, és nem jelennek meg azok a konkrét feladatok határidővel, felelősséggel és feltételrendszerrel, ami szükséges ahhoz, hogy ebben a nehéz helyzetben valóban történjen változás. Tehát óva intenénk mind a kormányt, mind azokat, akik ebben a kérdésben folyamatosan konzultáltak, hogy bizottság, hogyha valami nem jól működik, akkor átszervezéssel próbálják megoldani a kérdést, hiszen Murphy törvénye nyilvánvalóan itt is igaz.
A harmadik kérdés, ami számunkra rendkívül fontos volt, hogy miközben kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt egyetértenek abban, hogy a helyzet nagyon veszélyes, aközben nem látható az a drogstratégia vagy az a drogellenes politika, amelyik mindegyik résztvevőt - oktatásügy, egészségügy, Igazságügyi és Belügyminisztérium, civil kezdeményezések vagy civil szervezetek - bevonja, amelyik megjelenne, mondjuk, a médiában, hiszen folyamatosan segíteni lehetne az ő tevékenységüket.
Tehát a drogstratégia létével teljesen egyetértett a kisebbség is, azonban a drogstratégia a rendelkezésre álló részben bizottsági anyagokból, részben a háttéranyagokból bármikor elkészíthető lenne, és attól félt a kisebbség és a kormánypárti és ellenzéki képviselő, hogy tovább húzódik az egységes szemléletű drogstratégia kialakítása.
És a negyedik nagyon lényeges kérdés, amiben nem láttuk az országgyűlési határozatban tükrözni a jelentés legfontosabb megállapításait, hogy a feltételrendszer - részben a pénzügyi feltételek, részben a személyi feltételek - nem jelenik meg. Lehet csodálatos légvárakat építeni, azonban ha ennek nincsen meg a pénzügyi és a személyi feltétele, akkor ezek valóban légvárak lesznek. Úgy ítéljük meg, hogy sokkal nehezebb a helyzet, sokkal súlyosabb a helyzet, tehát itt azonnali összehangolt intézkedésre van szükség, és módosító javaslatokat fog nyilván az oktatási bizottság is beterjeszteni.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť