DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A kábítószer-fogyasztás visszaszorítása érdekében létrehozott országgyűlési eseti bizottság - amelynek felállítását a kormány maga is támogatta - elvégezte a munkáját, és mint a jelentésből hallhattuk, igen magas színvonalon. A jelentésben összegzett tapasztalatok és az országgyűlési határozati javaslat összességében visszatükrözi a kábítószerügy összetettségét, rámutat a lehetséges szereplők sokaságára.
A bizottság munkájának további - véleményem szerint nem lényegtelen - hozadékaként értékelem, hogy tevékenysége során ráirányította a társadalmi, a politikai és a szakmai közvélemény figyelmét a kábítószer-fogyasztás kérdéseire. Az eseti bizottság jelentésének megállapításai és az országgyűlési határozatban foglalt javaslatok egy részével a kormány minden fenntartás nélkül azonosulni tud. Ezek közül kiemelném a következőket:
Hazai kábítószerügyben az elmúlt években bekövetkezett változások feltárása, nemzetközi tapasztalatok és követelmények megismerése alapján megérett a helyzet nemzeti kábítószer-stratégia kidolgozására. Ez talán hamarabb is elkészülhetett volna, tisztelt képviselőtársaim, azonban a kábítószerhelyzet gyors változásai a konkrét akciók, a preventív programok, egyes intézkedések előtérbe állítását indokolták. Hozzáteszem, hogy a kábítószerkérdés hazai szakértői körében tapasztalható megosztottság is nehezítette és nehezíti az egységes álláspont kialakítását.
Mindezzel együtt a kormány maga is sürgeti a stratégia és az annak végrehajtására szolgáló cselekvési program elfogadásához szükséges munkálatok gyorsítását. Ebben a kérdésben a kormány számára egyetlen reális alternatíva kínálkozik: olyan stratégiát kell kialakítani, amely megfelel a hazai kábítószerügy tényleges állapotának, a nemzetközi követelményeknek, és ezen belül az európai uniós országok által követett gyakorlatnak. Meggyőződésem, hogy noha a stratégia elfogadása és végrehajtásának megkezdése átnyúlik a következő kormányzati ciklus idejére, a nélkülözhetetlen konszenzusok kialakításának most már - éppen a bizottság által is generált politikai támogatás birtokában - nem lesz akadálya.
A hazai kábítószer-fogyasztás visszaszorítása komplex eszközrendszert igényel. Ezek közül kiemelendő fontosságot tulajdonít a kormány a megelőzésnek. Meggyőződésem, hogy a rendelkezésre álló szellemi és anyagi erőforrások meghatározó részét annak a célnak a szolgálatába kell állítani, hogy a felnövekvő generációtól tartsuk távol ezeket a veszélyeket. Szükségesnek látom azonban, hogy a kábítószer-fogyasztás megelőzésére irányuló erőfeszítéseket nem lehet elkülönülten kezelni, azokat össze kell hangolni a lakosság, és ezen belül az ifjúság egészségi állapotának javítására irányuló törekvésekkel.
Az eseti bizottság jelentése is értékeli a civil szervezetek felelősségét és szerepét. A kormány úgy látja, hogy a stratégia kialakításában és végrehajtásában kitüntetett szerepet kell biztosítani számukra. Természetesen a tovább erősödő szerepvállalásuk mellett jogosan igényelnek erőteljesebb kormányzati támogatást. Elfogadom, hogy a prevenció önkéntes és szakmai szervezeteinek sokkal összehangoltabban kell tevékenykedniük. Azt is elfogadom, hogy van adóssága az addiktológiai szakmának, egyebek között a gyógykezelési protokollok kidolgozásában; azzal együtt, hogy 1991-hez képest jelentős számú intézmény kapcsolódott be a kábítószerbetegek detoxikálásának, illetőleg kezelésének megoldásába; nőtt azoknak az intézményeknek a száma, amelyek tanácsadást, megelőzést, gyógykezelést végeznek mind a járó-, mind a fekvőbeteg-ellátás tekintetében.
1993 és 1997 között az Országos Alkohológiai Intézet támogatásával 79 támaszambulancia nyílt meg, amelyek közül 39 lát el alkoholbetegeken kívül drogfüggőket. Ezen túlmenően nőtt azoknak a pszichiátriai, gyermekpszichiátriai rendelőknek a száma, amelyek részt vállalnak az ambuláns ellátásban, és évről évre nyílnak meg drogambulanciák. Azt is hozzáteszem, hogy ezek száma még nem elégséges.
A nemzetközi szervezetekkel és a hasonló problémákkal küszködő országokkal való szoros együttműködés nélkülözhetetlen eleme a munkának. Meggyőződésem - és ebben az eseti bizottság jelentése is megerősít -, hogy a hazai kábítószerhelyzetet csak nemzetközi beágyazottságban lehet reálisan értékelni.
Egyetértek azzal is, hogy egyes jogszabályok, büntető jogszabályok korszerűsítésre szorulnak, és indokolt a csekély, illetőleg jelentős drogmennyiség fogalmának a felülvizsgálata is.
A kormányzati szervek és a szakmai szervezetek közötti koordináció erőteljes bírálatot kapott a jelentésben. Szeretném köszönetemet kifejezni az eseti bizottságnak, amiért elemző és feltáró munkája során felhívta a figyelmet a hiányosságokra. Magam sem állítom, nem is állítottam soha, hogy a kábítószerügyi tárcaközi bizottság eddigi működése problémamentes lett volna. De szeretném arra felhívni képviselőtársaim figyelmét, hogy a kábítószerügyi tárcaközi bizottságot ért kritikák jelentős része arra vezethető vissza, hogy a körülmények szorító hatásaként felvállalt olyan felelősségeket, amelyek egyébként valamely tárcát illettek volna.
A koordináció hatékonyságát javítandó szervezeti változtatásokra irányuló bizottsági javaslatok megítélésem szerint némileg beszűkítik a kormány szervezetalakító autonómiáját. Korábban felmerült bizottsági javaslatokban is, hogy esetleg kormánybiztos beállításával lehetne ezt a kérdést kezelni. Megítélésünk szerint egy ilyen feladatkör létrehozása akkor indokolt, ha a feladat és a felhatalmazás minden kétséget kizáróan meghatározható. A kábítószerügy éppen azért igényli a másféle koordinációt, mert sok szervezet rendelkezik jogszabályokban leírt hatáskörrel. Egy kézbe tenni ezeket a jogosítványokat lehetetlen és szükségtelen. Az új kábítószerügyi koordinációs bizottság felállítására irányuló javaslatot úgy értelmezzük, hogy a KTB szükségesnek tartott reformjával is kezelhető, megoldható a kérdés.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az országgyűlési határozati javaslat tarthatatlanul rövid határidőket szab a feladatok végrehajtásához, ugyanakkor szakmailag nem indokolt módon szétdarabolja azokat.
(9.50)
A kormány álláspontja az, hogy az új nemzeti kábítószerügyi stratégia kidolgozását intenzíven folytatni kell, de reális határidőket kell szabni, mert az irreális határidőkkel való versenyfutás alááshatja a konszenzusteremtést.
A határozati javaslat 4. pontjával kapcsolatban szeretném jelezni, hogy a kormány november 6-i ülésén elfogadta, ezt követően az Országgyűléshez benyújtotta a kábítószerek és pszichotrop anyagok tiltott forgalmazása elleni ENSZ-egyezmény 1998. évi kihirdetésére irányuló törvényjavaslatot.
Végül szeretném képviselőtársaimat arról is tájékoztatni, hogy az 1998. évi állami költségvetés vitájában a kormány több olyan módosító javaslatot kíván támogatni, amely a kábítószerügy valamely területének a többletfinanszírozására irányul. Így lényegesen növekedhet például a drogbetegek gyógyító, rehabilitációs ellátásának fejlesztésére szolgáló előirányzat is.
Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Még egyszer szeretném megköszönni az eseti bizottság munkáját, amely kétségkívül hozzájárult ahhoz, hogy a politika napirendjére került a kábítószerkérdés Magyarországon. Biztos vagyok abban, hogy a bizottság munkájának eredményei minden módon hozzájárulnak ahhoz is, hogy a kábítószerügyben meghozandó fontos döntésekhez megtaláljuk a közös hangot.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť