URBÁN ÁRPÁD

Full text search

URBÁN ÁRPÁD
URBÁN ÁRPÁD, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Az Országgyűlés oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottsága megtárgyalta a kábítószer-fogyasztás visszaszorítása érdekében létrehozott eseti bizottság jelentését. A vita során az oktatási bizottság tagjai egyhangúlag foglaltak állást abban, hogy az Országgyűlés az eseti bizottság létrehozásával nagyon fontos, időszerű kérdésben határozott, körültekintően jelölte meg az eseti bizottság feladat- és hatáskörét.
Tisztelt Országgyűlés! A kábítószer-ellenes küzdelmet az eddiginél hatékonyabban kell folytatni, mert az elmúlt néhány évben a kábítószer kereslete, kínálata gyorsan nőtt, tranzit- és célország lettünk ezen a téren, hangoztatták a felszólalók, egyetértve a jelentés megállapításaival.
A bizottsági vita résztvevői különösen aggasztónak tartják a fiatalok veszélyeztetettségét. Az iskolások növekvő hányada próbálkozik a drog okozta kábulat kiváltásával, nem ismerve annak következményeit. Több képviselő utalt a megelőzés jelentőségére, és a rendelkezésre álló lehetőségek, módszerek csatasorba állítását javasolták. Ezek közül kiemelték a szabadidő eltöltését érintő lehetőségek bővítését, mint például az iskolai testnevelést, a sportot, az egészséges életmódot segítő, tanórán kívüli összes tevékenységet. A megelőzésben kulcsszerepet adnak a képviselők a kábítószer-ellenes küzdelemre felkészítésnek a rendelkezésre álló ismeretanyag és módszerek intézményes átadásával, például a továbbképzési rendszerek keretében.
Az oktatásban kiemelkedő szerepe van a tanárnak. Ez érinti a pedagógus drogokhoz való viszonyát is. A bizottság kifejtette, hogy támogat minden olyan iskolai mentálhigiénés, drogmegelőzési programot, amely elősegíti az egészséges magatartás kialakítását gyermekeinknél.
Az áldozat vagy bűnelkövető kérdésben a bizottság a drogfüggő egyént betegként tekinti, ezért szerepel az eseti bizottság jelentésében önálló javaslatként a drogbetegek kezelésére vonatkozó egészségügyi finanszírozási rendszer kidolgozása.
A lágy és kemény drog közötti megkülönböztetést a bizottság elvetette. Nemcsak azért, mert a büntetőjogi felelősséggel összefüggő fogalmak tartalmát a törvényalkotó nem határozta meg, továbbá mert a csekély, illetve a jelentős kábítószer-mennyiségnek megítéléséhez sem ad megfelelő támpontot a törvényszöveg. A kis mértékű kábítószer vagy az enyhe hatású kábítóanyag az élettani folyamatok sajátosságainak megfelelően saját progressziója irányába hat. A ma lágy drog holnap, tehát a droghoz alkalmazkodás folyamatának beálltakor, alapfogyasztássá alakul. A megszokott kábulat kiváltásához többletingerre, tehát nagyobb, hatásosabb dózisra van szükség. A jelentésben szereplő, intézkedést igénylő javaslatok egy része vita tárgyát képezheti. Erre szolgál a plenáris ülésen folyó általános és részletes vita intézménye, ez a funkciója a módosító indítványoknak.
Tisztelt Országgyűlés! Az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság a kábítószer visszaszorítása érdekében létrehozott eseti bizottság jelentését 2 ellenszavazattal általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť