DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Elnézést, én rögtön jeleztem, csak megvártam, hogy melyik az utolsó pont, ameddig a vitaszakasz terjed, és azt követően nyomtam be a gombot. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Most a 18-83. pontig terjedő vitaszakasz következik, én ebbe a körbe be szeretném azonban vonni a 174. pontban szereplő indítványt is, mivel annak ugyanaz a lényege, mint a 26. pontban szereplő indítványnak.
Tisztelt Ház! Az együttes jelentés 26. és 174. pontjaiban olyan módosító indítványokat terjesztettem elő, amely a betegjogok korlátozásának az esetkörét próbálja az előterjesztésnél pontosabban körülhatárolni. Ugyanis abban nincs vita, hogy ezt a jogot lehet korlátozni, mert természetszerűen nem abszolút jogról van szó. Azonban garanciális jelentősége van annak, tisztelt Ház, hogy a korlátozás esetkörét a lehető legpontosabban határoljuk körül.
A 26. pontban előterjesztett indítvány a törvényjavaslat 10. §-ának (4) bekezdését próbálja pontosítani. Ez a (4) bekezdés az eredeti szöveg szerint azt a fordulatot tartalmazza, hogy a beteg korlátozására sürgős szükség esetén, illetőleg a beteg vagy a betegtársak védelmében kerülhet sor.
Álláspontom szerint a beteg vagy betegtársak védelme elég tág kategória. Szerencsésebbnek tartanám, ha a betegtársak élete, testi épsége vagy egészsége védelmében kerülhetne sor a korlátozásra, úgyhogy ezt javasolom, és szeretném kérni a kormány képviselőjét és az itt jelen lévő képviselőket is, hogy támogassák ezt az indítványt.
Ugyanerről van szó az együttes jelentés 174. pontjában is, ahol a pszichiátriai beteg korlátozásáról szól a törvény. Elnézést, képviselőtársaim, odalapozok. (Olvassa.) Tehát az eredeti törvényszöveg 187. §-ának c) pontja úgy szól, hogy "a pszichiátriai gyógykezelés során korlátozó vagy kényszerítő intézkedés alkalmazására, valamint korlátozott feltételek közötti elhelyezésre csak feltétlenül indokolt esetben kerülhet sor". Álláspontom szerint ez a feltétlenül indokolt eset is bizonytalanságot hagy maga után. Tehát itt is célszerűbbnek látnék egy olyan megfogalmazást - és ezt tartalmazza a módosító indítványom -, hogy önmaga vagy mások közvetlen veszélyeztetése esetén kerülhessen sor a pszichiátriai beteg korlátozására.
Tisztelt Ház! A következő két módosító indítvány, amelyről ebben a körben szólni szeretnék, az az együttes jelentés 32. és 79. pontjában szerepel. Ez a két módosító indítvány annak a rögzítését célozza, hogy arról a házirendről, amelyet elkészítenek az egészségügyi intézményekben arról, hogy miként lehet az adott intézményben a betegjogokat gyakorolni, kimondásra kerüljön, hogy ez nem korlátozhatja a jogok tartalmát. Tisztelt Ház! Nincs kétségem afelől, hogy így gondolja ezt az előterjesztő is, de sokkal nagyobb garanciát jelentene, ha nemcsak a gondolatot lehetne kiolvasni a törvény mögül, hanem ez expressis verbis is megfogalmazásra kerülne.
(20.30)
Tehát magyarán az, hogy a házirend nem korlátozhatja a jogok tartalmát.
Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a figyelmüket. Azaz... elnézést kérek elnök úr, most veszem észre, hogy a 81. pont is még ebbe a körbe tartozik. De erről majd később szólok, mert ez összefügg úgyis egy következő ponttal. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť