DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar kormány természetesen nem kíván lemondani Magyarország cukorszükségletének a biztosításáról. Egy olyan növényről van szó, amelynek a termelése nagyon komoly szaktudást igényel. Hozzáteszem azonban, hogy Magyarországon valamelyest az is bonyolítja a helyzetet, hogy nem csupán répából gyártanak cukrot, hanem közismerten magas az izocukorgyártás aránya ezt gabonából állítják elő.
A cukorrépa önköltsége, ami a gazdálkodókat nagyon érinti - hiszen nyereség úgy lesz, hogy különbség keletkezik az értékesítési ár és az önköltség között -, valóban magas, és állandó növekedést mutat annak következtében, hogy az ipari eredetű, úgynevezett input árak állandóan emelkednek, növekednek. Ezt nem minden esetben lehet a cukorrépa árbevételében realizálni.
Azt azonban legyen szabad megemlítenem, hogy nagyon jelentős dolog lenne, ha a cukorrépa-termelést megfelelő helyen, megfelelő területen és megfelelő technológiával tudnánk biztosítani. Meggyőződésem, hogy Magyarországon a cukorrépa termésátlaga nem felel meg a nemzetközi követelményeknek. Ahol 250-300 mázsás répaterméseket tudnak betakarítani, amelynek a cukordigestiója a 13-14 százalékot nem haladja meg, ott nem számíthatunk arra, hogy jövedelmező legyen a cukorrépa-termesztés. Másrészt pedig nagyon szigorúan be kell tartani a technológiai előírásokat.
Ami a cukorgyártást illeti, nagy koncentrációs folyamat zajlik az egész világon. Ez megfigyelhető a szomszéd országokban is, ahol a cukorgyárak koncentrálódnak, és néhány, de nagyon nagy teljesítményű cukorgyár látja el az országot cukorral. Meg lehet figyelni például Ausztria esetét.
Köszönöm, majd folytatom. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť