GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Pár évvel ezelőtt a cukorrépa-termesztés és a rá épülő -feldolgozás, a cukoripar még jövedelmező ágazat volt Magyarországon. Mára a drága műtrágyát, a növényvédőszereket, a vízdíjat a termelők többsége nem tudja fizetni, a drága gépeket nem tudják megvenni, ezért gyakorlatilag veszteségessé válik hazánkban a cukorrépa termesztése.
Ennek egyik oka természetesen a felelőtlen privatizáció, amit az elmúlt kormány kezdett el. De sajnos önök is folytatták azt a gyakorlatot, amely alapján külföldi érdekeltségbe kerültek cukorgyáraink. Ma a cukorrépa-termesztőket és a cukorgyári dolgozókat az a riadalom foglalkoztatja, hogy az osztrák érdekeltségű Agrana tulajdonában lévő mezőhegyesi és sarkadi cukorgyár rövidesen az angol érdekeltségű kabai cukorgyár tulajdonába kerül; gyakorlatilag a két nagy konszern megegyezik egymással, a dolgozók utcára kerülnek, és az amúgy is jelentős mértékben lecsökkent, cukorrépa-termesztésre szánt terület tovább fog csökkenni.
Ennek egy másik oka, tisztelt miniszter úr - mint ön is tudja -, az, hogy az Európai Unióban 240-260 százalékos védővám védi az ottani termelőket, tehát az importcukorra ennyi vámot vetnek ki, míg nálunk ez a vám jelenleg csak 75 százalékos. Sajnos a GATT-egyezmény következtében az évezred végére, 2000-2001-re ez 68 százalékra fog csökkenni.
Hiányzik a cukoripari rendtartás az agrárpiaci rendtartáson belül. A pénzügyi és jogi szabályozást kellene olyanná tenni, hogy Magyarországon megint 100 ezer hektár fölé emelkedhessen ennek a pénzes növénynek a termelési területe, amely az elmúlt években, évtizedekben nyereséget hozott a mezőgazdaságnak és a feldolgozóiparnak. Nem hisszük el, hogy nem lehetne kormányzati megoldást találni erre.
Ezért kérdezem a tisztelt miniszter úrtól, hogy a kormány lemond-e véglegesen a magyar cukorgyártásról.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť