DR. GOMBOS ANDRÁS

Full text search

DR. GOMBOS ANDRÁS
DR. GOMBOS ANDRÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár Asszony! Államtitkár Urak! Tisztelt Ház! Akkor, amikor öt percben próbálom összefoglalni a kamarai törvény és az egyéni vállalkozói törvény módosításával kapcsolatos kérdéseket, úgy gondolom, nem szorítkozhatom egy jelentős áttekintésre, csupán egy részfeladatnak, egy résznek néhány kérdését próbálom illusztrálni és fölvetni. Ez a kis rész az Agrárkamara kérdése.
Az előbbi felszólalásokban hallottuk azt, hogy 1994-ben, a törvény megszületésekor nagy konszenzus volt a Házban, és mindenki akarta ezt a törvényt. Úgy gondolom, ez nagyon dicséretes és helyes dolog volt, de ugyanakkor föl kell vetni azt a kérdést is, hogy lehetséges, hogy egy kicsit elkapkodott volt ez a törvény mert az élet bebizonyította azt, hogy az a módszer, hogy egyes kamarákat diszkriminálunk - és ez a törvény diszkriminálta az Agrárkamarát, mert az Agrárkamarának csak egy horizontális, csak a termelőket tömörítő szervezést tett lehetővé, ugyanakkor a másik két kamaránál vertikális szerveződést tett lehetővé kötelező tagsággal egybekötve -, nem megfelelő.
Nagyon fontos érv ebből a szempontból is ez a törvénymódosítás, mert lehetővé teszi azt, hogy a vertikalitás az agráriumban, az agrárkamaránál is létrejöjjön, tehát az agrárkamarának azok is tagjai lehetnek, akik nemcsak alapanyag-termelők, hanem feldolgozók, kereskedők, és létrejön - azon túlmenően, hogy köztestület módjára különböző állami közigazgatási feladatokat lát el a kamara - a valódi gazdasági önkormányzatiság, mert hiszen a kamarának azon túlmenően, hogy különböző közigazgatási feladatokat is el kell látnia és államigazgatási feladatokat esetleg megbízás formájában, önkormányoznia kell. Az önkormányzatiság azt jelenti, hogy különböző érdekeket mintegy érdek- nagybani piacként kell kezelnie, és itt kell megegyeznie, ebben a kamarában azoknak a szereplőknek, akik az adott gazdasági területet képviselik. Nagyon szerencsétlen dolog volt az Agrárkamara részéről az, hogy csak az alapanyag-termelőknek volt meg az érdek-alkupozíciójuk abban a kamarában, míg a termékpálya többi szereplője nem volt jelen ennél az alkunál, és ez bizony nagyon sokszor nagyon kemény hátrányokat jelentett a mezőgazdaság szereplőinek.
A törvénynek egy másik nagyon fontos részét is szeretném kiemelni, nevezetesen a szaktanácsadás kérdését, amely a 9. §-ban nyer megfogalmazást. Ez egy nagyon fontos kérdés. Itt szeretném fölhívni a kamarák tisztségviselőinek és tagjainak a figyelmét arra, hogy a szaktanácsadás nemcsak azt jelenti, hogy a szaktanácsadók nyilvántartását fogjuk vezetni, hanem azt, hogy tevőlegesen részt kell venni abban, hogy a szaktanácsadás igenis jól működjön, a katalizátor szerepét tudja betölteni az oktatás, a kutatás és a gyakorlat között. Ez igenis a kamarának kell hogy a feladata legyen. Lehetne itt különböző nemzetközi példákat felsorolni, mint például a francia példát, ahol a kamara olyan szervezeteket és olyan bemutatótelepeket tart fenn és hoz létre - nyilván megfelelő szponzorálás után, nem csak kamarai tagdíjból finanszírozva -, ahol a termelők megtapasztalhatják, megnézhetik, meggyőződhetnek arról, hogy egy adott termeléshez szükséges eszközök közül melyek azok, amelyek az ő igényeiknek legjobban megfelelnek. Például ez is egy szaktanácsadási forma, de sorolhatnánk sok minden mást. Meg lehet oldani például az amerikai típusú szaktanácsadást is, amely viszont nagyon szoros kapcsolatot hoz létre a termelés és az egyetem, az oktatás és a kutatás között.
Még egy nagyon fontos szempontra szeretném fölhívni tisztelt képviselőtársaim figyelmét, mégpedig arra, hogy sokkal nagyobb mértékben biztosít lehetőséget arra, hogy a különböző területfejlesztési projektek kidolgozásában és ezeknek a pénzeszközöknek a felhasználásában, odaítélésében a kamaráknak sokkal jelentősebb szerepük legyen. Az agrárkamara szempontjából - mert most csak erről beszélhetek - ez egy rendkívül fontos kérdés, és úgy gondolom, annak a gondolkodásmódnak, hogy igenis az agrárium csak a vidékfejlesztési program keretében, csak a vidékfejlesztés komplex kezelésén belül kezelendő, ez egy nagyon komoly előrelépést jelent.
(10.10)
Még egy szempontot szeretnék kiemelni. A kamaráknak, az agrárkamaráknak is, az egyablakos rendszerben igenis fontos szerepük lesz. Ugyanakkor nagyon lényeges a másik törvénynek, az egyéni vállalkozókról szóló törvénynek az 1. §-a, amelyik arról rendelkezik, hogy a mezőgazdasági termelésnél, a mezőgazdasági őstermelésnél nem kell vállalkozóvá válnia a mezőgazdasági termelőknek. Úgy gondolom, hogy ez nagyon sok tévhitet és tévinformációt oszlat szét.
Sajnos, az időm letelt. Köszönöm szépen a türelmüket. A következő felszólalási lehetőségemben majd bővebben kifejtem gondolataimat. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť