DR. LÖVEY LÁSZLÓ GÁBOR

Full text search

DR. LÖVEY LÁSZLÓ GÁBOR
DR. LÖVEY LÁSZLÓ GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvénytervezet 18. § (3) bekezdése a) pontjának elhagyását javasoltam, amit egyetlen bizottság sem támogatott, és az előterjesztő képviselője sem, ennek ellenére, kérem, engedjék meg, hogy elmondjam indokaimat.
A hegyközségi törvény meghozatalakor a cél az volt, hogy a szőlőtermesztés és a magyar bor eredetvédelme érdekében egy olyan szervezet jöjjön létre, amely önszabályozáson alapul, és így lehetővé teszi azt, hogy minden borvidék a maga sajátosságainak megfelelően alakítsa ki szervezetét. Minekutána ez a szervezet elkezdett működni, ez idáig terjedő működése alatt kiderült, hogy a törvény több helyen módosításra szorul, és a törvénytervezet ezeket, az eddig felmerült hiányosságokat igyekszik pótolni.
A törvénytervezettől véleményem szerint teljesen idegen, hogy ebben a törvényben az agrárpiaci rendtartásról szóló törvényt módosítsuk. Indokaim a következők. A jogszabály-módosítás ilyen formája összekeveri, összemossa a termelésszabályozást és a piacszabályozást. A hegyközségi törvény egyértelműen a termelésszabályozást és az erre létrejött szervezet működését írja le, a most benyújtott módosító javaslatok ennek tökéletesítését tűzik ki célul, és azt hiszem, sikerül is ezt megvalósítaniuk. Amennyiben a hegyközségeknek, a Hegyközségek Országos Tanácsának terméktanácsi funkciókat adunk, akkor ezzel az fog bekövetkezni, hogy a húsz borvidék képviselőiből álló terméktanácsnak nemcsak a bor előállítására vonatkozó szabályokat kell meghoznia, hanem a piac szabályozását is magára kellene vállalnia.
Ez alapvetően ellentétes azzal, aminek alapján a hegyközségi törvényt annak idején meghoztuk, ugyanis nemzetközi példákra hivatkozva akkor azt mondtuk, hogy a hegyközségi törvényt azért kell meghoznunk, hogy a termelésszabályozási funkciókat egy szervezet kezébe adjuk. Akkor senki nem akarta azt, hogy ugyanennek a szervezetnek a kezébe adjuk a piacszabályozást, mert a piacszabályozásra egy jól működő szervezet, a Szőlő és Bor Terméktanács most is működik. Ha most az eddigi, korábban felállási gondokkal küszködő, most már azokkal nagyjából bíró hegyközségek a most következendő feladatokkal fognak majd foglalkozni, ki fog derülni, hogy az eddig el nem ért célok, nevezetesen a regisztrálás és az eredetigazolásoknak a kiállítása olyan nagy feladatot ró számukra, hogy ez a szervezet képtelen lesz a piacszabályozást is ellátni.
Ezért kérem azt, hogy gondoljuk meg, ennek a törvénynek a keretében a hegyközségeknek piacszabályozási funkciókat is adjunk. Véleményem szerint a hegyközségi szervezet még a mostani módosításokat figyelembe véve is, ezeknek sikerességét figyelembe véve is képtelen lesz ellátni ezt a feladatot.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť