T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Az önök előtt lévő T/5000. számú törvényjavaslat a vegyi fegyverek kifejlesztésének, gyártásának, felhalmozásának és használatának tilalmáról, valamint megsemmisítéséről szól. Az erről szóló, 1993. január 13-án Párizsban aláírt egyezményt az Országgyűlés 1996. november 1-jén határozatával megerősítette. Az egyezmény a nemzetközi biztonságot és hazánk euro-atlanti integrációját egyaránt szolgálja. Ez az első olyan nemzetközi megállapodás, amely a tömegpusztító fegyverek egy teljes osztályának kiküszöbölését tűzi ki célul.
Az Országgyűlés határozatát követően a kormány a megerősítő okiratot hatvanötödikként letétbe helyezte az ENSZ főtitkáránál, ezzel az egyezmény 1997. április 29-én életbe lépett. Ennek megfelelően a kormány az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium szervezeti keretén belül létrehozta az egyezmény hazai végrehajtásáért felelős nemzeti hatóságot. Az egyezmény végrehajtása több minisztérium és hatóság hatékony együttműködését igénylő feladat. Ennek érdekében az érintettek részvételével megkezdte működését nonproliferációs és vegyifegyver-tilalmi tárcaközi bizottság. A kormány eleget tett az egyezményben részes államok részére az életbelépést követő 30 napon belül felmerülő nyilatkozattételi kötelezettségnek. Az egyezménynek a magyar jogrendbe történő beillesztése érdekében szükséges annak törvény általi kihirdetése is. Ezt követően kezdhető el az a jogharmonizációs munka, amely az egyezmény előírásainak teljes körben jogi érvényt szerez.
Ezúton megköszönöm a honvédelmi bizottság és külügyi bizottság egyhangú támogatását.
Kérem a tisztelt Házat, hogy a vegyi fegyverek kifejlesztésének, gyártásának, felhalmozásának és használatának tilalmáról, valamint megsemmisítéséről szóló, Párizsban 1993. január 13-án aláírt egyezményt törvénnyel hirdesse ki.
Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť