CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Az ipari technológiával épült, úgynevezett panellakások felújításának problémájáról kívánok államtitkár asszonynak interpellációs kérdést feltenni.
A téma mintegy 600 ezer lakást és mintegy 1-1,5 millió állampolgárt érint, tehát valóban társadalmi problémáról van szó. Ezeket a lakásokat valamikor az állam építette, később többségüket a bennük lakó állampolgárok megvásárolták. Állapotuk általában nem megfelelő, teljes vagy részleges felújításra szorulnak. Tudomásom szerint erre a célra került felvételre a magyar és a bajor kormány által aláírt 30 millió márkás, kedvezményes kamatozású kölcsön, mely immár az érintettek rendelkezésére áll. Azonban ez a kölcsön is csak akkor ér valamit, ha valóban fel tudják használni az állampolgárok, és ha valóban oda jut, azokhoz az emberekhez, akiket tulajdonképpen megcélzott ez a kölcsönfelvétel.
E panellakásokban azonban többségükben olyan családos vagy nyugdíjas állampolgárok élnek, akik ezt a kölcsönt nem tudják igénybe venni, mert kedvezményessége ellenére részükre lakásonként mintegy 1,3-1,5 millió forintos költségvállalást jelent. Széles társadalmi rétegek elszegényedése mellett ezt reális tényként kell figyelembe venni.
Bonyolítja a helyzetet, hogy a témát érintő 105/1996. (VII. 16.) kormányrendelet a teljes körű felújítást preferálja; ezzel szemben sok lakásban a részleges felújítás is enyhítené a gondokat.
A társadalmi igényt is felismerve, az Ipartestületek Országos Szövetsége építőipari, épületgépész és faipari bizottsága egy minimálprogramot dolgozott ki az ilyen lakások energiamegtakarítást eredményező felújítására. A program előnye, hogy szakaszosan is megvalósítható, és lakásonkénti ára így átlagosan mintegy 300-500 ezer forint. A program megvalósítását az önkormányzatok végeznék, melyek mind a regionális, mind a Központi Területfejlesztési Alapból pályázat útján ehhez támogatást kaphatnának.
A lakosság életkörülményeinek alakulása miatt a panellakások szükséges felújítása csakis önkormányzati és állami segítségnyújtással képzelhető el. Ezért tisztelettel kérdezem államtitkár asszonyt (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), egyetért-e azzal, hogy az állam nem vonulhat ki ebből a széles rétegeket érintő problémamegoldásból, egyetért-e a kormányrendelet (Az elnök ismét csenget.) módosításának szükségességével... (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját.)
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť