DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! 1997 májusában nyújtottam be önnek egy interpellációt egy özvegy érdekében. Az özvegy néhai férjét polgári személyként kényszermunkára hurcolták, és soha többet nem tért vissza a Szovjetunióból. Kárpótlás iránti igényt nyújtott be 1994 tavaszán, az úgynevezett póthatáridőben. Igen idős kora és egészségi állapota ellenére sem tudtam soronkívüliséget adni részére; amennyire lehetőségem volt, megtettem, ráírtam az aktára, adjanak helyt a kérelmének, ha szeptemberben elkezdődik a pótigények elbírálása.
(15.50)
Annak ellenére, hogy 1947-ben egy okirat alapján a magyar bíróság holtnak nyilvánította az özvegy férjét, mert polgári személyként a Szovjetunióba hurcolták, és onnan nem tért vissza; annak ellenére, hogy a társadalmi kollégium egyöntetűen kedvező véleményt adott, hogy az ügyben helyt adó határozatot kell hozni, a hivatal új vezetése a kérelmet elutasította. Az özvegy bírósághoz fordult.
Több ízben kértem miniszter urat, az özvegy idős kora és a tények alapján szíveskedjenek kedvező határozatot hozni. Ez nem történt meg. Interpelláltam az Országgyűléshez. Bíztam abban, hogy azok a képviselőtársaim, akik most is figyelnek, pártatlanok lesznek, és ebben az ügyben az igazság oldalán fognak állni.
Nem így történt. A miniszter úr válasza dölyfös, arrogáns és szakmailag elfogadhatatlan volt. A kormánypárti többség ezt elfogadta.
A Magyar Köztársaság bírósága azonban helyt adott az özvegy keresetének, s megállapította, hogy jogosult nyugdíj-kiegészítésre, jogosult kárpótlásra, és jogosult hadigondozási díjra - korábban nemzetgondozási díjra.
Fentiek alapján kérdezem miniszter urat, érez-e bűntudatot ön, vagy akár éreznek-e kormánypárti képviselőtársaim, hogy tehettek volna jót, tehettek volna tisztességeset - és nem tették meg. Tudomásom szerint azt az ügyintézőt vonták felelősségre, miniszter úr, aki a kedvezőtlen határozatot hozta, nem pedig azokat, akik fenntartották ezt a határozatot, vagy aki a miniszter úr számára írta azt a választ.
Kérdezem ezért öntől azt is, történt-e felelősségre vonás az ügyben, megkövették-e az özvegyet. Igen várom miniszter úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť