LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Ma 41 évvel ezelőtt, november 4-én indult el a világ legerősebb intervenciós csapata, hogy megsemmisítse a magyar forradalom eredményét, hogy visszavesse Magyarországot a diktatúra karmaiba, és a független, demokratikus Magyarország kialakulását megakadályozza. Hála az istennek, ma már ilyen veszélyek nem fenyegetik az országot, hisz nincsen Szovjetunió, nincsen ilyen jellegű intervenciós csapat, tehát Magyarország haladhat a demokratikus fejlődés útján, egy többpárti demokráciát építve, Európához fölzárkózva.
Azonban ma is vannak olyan jelek és olyan - hogy úgy mondjam - jelzések, amelyek a mai magyar társadalmat bizonyos aggodalommal töltik el, és bizony emlékezteti őket a 41 évvel ezelőtti dolgokra. Itt a sok probléma közül egyet szeretnék ma kiemelni: azt, hogy túlzottan fegyverkezik az ország. Most itt nem elsősorban arra gondolok, hogy mindennap van valami leszámolás, maffiaháború, vállról indítható rakéta, autófölrobbantás, tűzpárbajok az utcán, és nem arra gondolok, hogy a maffiánál illegálisan tartott fegyverek arzenálja található, hanem arra, hogy a magyar kormányzat, az állam is bizonyos lépéseket tesz, amelyekkel föllazítja a fegyverhasználat, a fegyvertartás lehetőségeit az országban, és nemcsak a fegyveres erők, a rendvédelmi szervek, hanem egyre több szervezet kap lehetőséget legálisan fegyver tartására, ami komoly veszélyeket rejt magában, és komolyan foglalkoztatja a mai magyar társadalmat.
A mai magyar társadalom aggodalommal nézi ezeket az intézkedéseket, lépéseket, mert úgy érzi, hogy nem megfelelően van ellenőrizve, nyilvántartva és követve azon fegyverek útja sem, amelyeket legálisan, engedéllyel használhatnak, vehetnek igénybe különféle szervezetek. Itt gondolok a több száz, talán több ezer - nem tudom, mert nem néztem pontosan utána - őrző-védő kft., nyomozó-, magánnyomozó-iroda, hivatal fegyvertartási lehetőségére, az új törvénytervezetre, amely nem régen került a parlament elé, ahol az ilyen fegyveres őrzéseket ki akarják terjeszteni különféle területekre, ahol szintén fegyverhasználati, fegyvertartási lehetőséget biztosítanak.
Mi, a Független Kisgazdapárt nagyon helyeseltük azt, amikor szigorú fegyvertartási törvényt hoztak be a polgárok számára Magyarországon, mert mi sem tartjuk azt helyesnek, hogy felfegyverkezzen az ország. Azonban ma már azt mondom, hogy Európa egyik legszigorúbb törvénye a magyar fegyvertartási törvény, ahol még a gázpisztolyok és az egyéb, nem túlzottan nagy veszélyt jelentő fegyvereknél is különböző szankciókhoz, vizsgákhoz és különféle feltételekhez van kötve a polgár civil fegyvertartása, ugyanakkor a másik oldalról rendkívül sok szervezetnek, magánszervezetnek különféle lehetőségeket biztosítanak ahhoz, hogy fegyvereket tartsanak hivatalosan a birtokukban.
A legutóbb, amikor olvastam az újságban, akkor határoztam el, hogy ez ügyben szót emelek, és fölhívom a kormányzat és a parlament figyelmét erre a jelenségre. Azt olvastam, hogy most már a közfenntartóknak is bizonyos jogokat kívánnak adni, törvénytervezet van arra, hogy ezeknek a beavatkozási jogát megnöveljék, tehát a közterület-fenntartóknak is bizonyos kényszerítő eszközöket akarnak biztosítani, sőt ezek a közterület-fenntartók igénylik a fegyvertartás lehetőségét és engedélyét, mert akkor hatékonyabban tudnak fellépni a lakossággal szemben a tilos parkolással vagy a kutyasétáltatással vagy a szemeteléssel kapcsolatban. Ez egy nagyon rossz tendencia, mert ilyen alapon lehetne a BKV-ellenőröknek is fegyvertartási engedélyt adni, mert azok is időnként veszélyeztetve vannak, amikor kérik a jegyet, és nincsen a bliccelőnek jegye; akkor ki lehetne terjeszteni rengeteg területre ezt a fegyvertartási engedélyt és a fegyverek használatát, ami nagyon veszélyezteti a társadalom békéjét, nyugalmát. Erre szerettem volna fölhívni eme napirend előtti fölszólalásban a parlament tisztelt figyelmét.
Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť